Среща при Цацаров лобира за оздравяване на КТБ с държавни пари

Шефът на БНБ трябва да внесе яснота за банката на 21 септември

Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Необичайната посредническа инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров да организира широка среща с цел оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) приключи с недоразумение. Новината, че управителят на БНБ Иван Искров ще каже на 21 септември какво ще се случва с банката, бе опровергана от пресцентъра му, но изглежда, че от него е било поискано да направи това или неофициално е поел такъв ангажимент. Междувременно работодатели, синдикати и експерти получиха обещание от новия "главен посредник" за КТБ Сотир Цацаров да им съдeйства за среща с ръководството на БНБ, което превантивно бе заплашено преди седмица, че ще има нови обвиняеми по казуса с КТБ.

Най-важният резултат от срещата при главния прокурор обаче е предизборното послание към политиците, че КТБ трябва да бъде оздравена и това няма как да стане без пари на данъкоплатците, въпреки нежеланието им.

Ето как се разиграха хронологично събитията:

След разговора с работодатели, синдикати и експерти, проведен при Цацаров, председателят на БСК Сашо Дончев съобщи, че управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент съдбата на КТБ да стане ясна на 21 септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор. Такова уверение е дал Искров на среща във вторник сутринта с главния прокурор Сотир Цацаров, каза Дончев, който бе сред малцината участници в дискусията, който даде някаква информация пред репортери.

БНБ опроверга, че на 21 септември ще има яснота за КТБ

Хората очакват нови проблеми в банките

Кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) предизвика силни обществени притеснения, които продължават да тревожат мнозинството от българските граждани. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Такива обществени нагласи отчита "Алфа рисърч" в последното си национално проучване, направено в началото на септември и публикувано във вторник.

Още

След като тази новина бе тиражирана от медиите, от БНБ се обадиха в редакцията на Mediapool да съобщят, че Иван Искров не е поемал такъв ангажимент. "Г-н Сашо Дончев не е упълномощаван говорител на Централната банка, а казаното от него не отговаря на истината. Информацията за действията на БНБ относно КТБ е публично достъпна на сайта на БНБ", заявиха лаконично от пресцентъра на институцията.

Помолени да уточнят какво точно е договорено, от пресцентъра на държавното обвинение казаха пред Mediapool, че по време на двете срещи в кабинета на Цацаров не бил поеман никакъв ангажимент за доклад на БНБ на 21 септември.

Цацаров не е поемал ангажимент от името на БНБ, предал думи на Искров

"Наказателното производство срещу длъжностни лица от КТБ АД не е било предмет на обсъждане. Ръководството на прокуратурата не е поемало каквито и да е ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка", се казва в лаконичното съобщение на прокуратурата по повод опровержението на БНБ.

"Нямам навика да създавам интриги и да лъжа. Съобщил съм пред медиите това, което съм чул и разбрал от главния прокурор по време на срещата", каза от своя страна председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, потърсен за коментар от Mediapool.

Ситуацията стана още по-конфузна, след като от Министерството на финансите не пожелаха да кажат дали министър Румен Порожанов е присъствал на разговорите при главния прокурор. Според неофициална информация първо е проведена една среща между Цацаров, Искров и Порожанов, а след това финансовият министър е останал и за срещата с работодателите и синдикатите. По-късно това бе потвърдено и от ВКП.

Така, вместо яснота за това докъде са стигнали институциите в работата си по чувствителния казус "КТБ", в публичното пространство бе хвърлена поредна димка, която замъглява не само цялата картина, но и отговорностите на всяка институция.

По повод резонното публично недоумение защо главният прокурор си самовменява мисията да спасява КТБ, при положение, че това не е негова работа, от пресцентъра на прокуратурата заявиха, че институцията е само домакин на срещата и няма да дават информация какво се е говорило на нея. Бе потвърдено, че Сотир Цацаров е поканил банкери, синдикалисти, работодатели и финансови експерти.

КТБ няма как да бъде оздравена без публични средства, според експерти

Мнението на събралите се при главния прокурор Цацаров е, че банката трябва да бъде оздравена и да бъде направено всичко възможно тя да отвори врати, каза председателят на БСК след дискусията. Той поясни, че това на този етап няма как да стане без използването на публични средства, но ако ситуацията продължи както е сега, след известно време тя няма да може да бъде спасена и с публични средства.

В същото време адвокатът на намиращия се в Белград мажоритарен собственик на банката Цветан Василев съобщи, че до два дни банкерът ще внесе в БНБ предложение за оздравяването на КТБ. Как ще го направи издирваният от Интерпол Василев и какво ще се съдържа в него още не е ясно, казва адвокатът му Константин Симеонов пред репортери.

"Ние, въпреки че нямаме лични интереси в КТБ, но тъй като наши компании имат своите вложения в банката, ние сме заинтересовани във възстановяването на банката като бизнес. Ние не твърдим, че всички действия, извършвани особено през последните четири- пет години в банката са били законосъобразни и, че не могат да бъдат упреквани, но държим банката да бъде съхранена като бизнес. В тази насока си обещахме по-нататъшни срещи и разговори. Онова, което смятаме, че може да е най-полезният резултат от тази среща, е все пак да започне диалог между нашите експерти и експертите на БНБ и нейният управителен съвет. Защото всичко това, което се случва в момента или онова, което не се случва в момента, е най-голямата тревога за всички нас. Няма друг орган, освен БНБ, който може да има отговорности и да предприеме действия в насоката по оздравяването. За съжаление, ние не виждаме такива действия", коментира Сашо Дончев.

На въпрос в каква роля точно Цацаров се заема с този казус, Дончев подходи дипломатично: "Очевидно, че главният прокурор има своите отговорности. Очевидно, че изпълнявайки тези отговорности, той има нужда да провежда тези срещи, може би всеки от нас нещо знае или има информация, която да е ценна за действията, които те извършват. Не останах с впечатлението, че главният прокурор и присъстващите прокурори виждат някаква главна роля на прокуратурата в целия процес по спасяването на банката".

По повод идеята на Цацаров за "надскачане" на Закона за гарантиране на влоговете в банките, което да облагодетелства дори и вложителите с над 100 000 евро в КТБ, Сашо Дончев посочи, че като гражданин смята, че "никакви закони не трябва да се надскачат".

Той повтори позицията на самоорганизиралия се експертен съвет, че на 21 юни, когато КТБ бе затворена, тя не е била в "толкова лошо състояние".

"Ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси. За два месеца, след като банката не функционира нормално, ситуацията там е все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат", каза още Сашо Дончев.

Той уточни, че не обвинява ръководството на БНБ в престъпно бездействие, "но е факт, че...в обществото няма диалог с БНБ и с управителния ѝ съвет". Сашо Дончев призна, че наистина не е нормално главният прокурор да влиза в ролята на медиатор и да събира различни становища и компетентни мнения за спасяването на КТБ. Той допълни, че срещата е била провокирана от изказванията на главния прокурор, но идеята за днешния разговор била на бизнеса.

Сред дошлите на срещата бяха представители на работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, както и на КНСБ и КТ "Подкрепа“, освен това финансистите Красимир Ангарски, Емил Хърсев и други. Там беше и бившият министър на културата Вежди Рашидов, който твърди, че има 2 млн. лева блокирани вложения в КТБ.

В края на юли БНБ назначи цялостен преглед и оценка на активите на КТБ, която трябва да бъде готова до 20 октомври, когато се очакваше да стане ясно дали банката ще бъде фалирана или има възможност да бъде оздравена.

Преди седмица Цацаров излезе с радикални, по думите му, идеи за КТБ, като същевременно радикално надскочи правомощията си, намесвайки се в дейности, които са от компетенциите на други власти. Главният прокурор обяви тогава, че лично посредничи за това "ръководството на БНБ и многото хора, които предлагат варианти за излизане от кризата с КТБ, да седнат на една маса".

След срещата във вторник Дончев уточни, че вероятно до края на седмицата или началото на следващата може да има среща по темата между БНБ и експерти, каквато Централната банка досега отказваше. Работодатели и синдикати настояха преди около два месеца да се формира независим комитет, който да анализира ситуацията с КТБ и да посочи решение, но БНБ не прие. Причината е, че законът ясно определя правомощията и действията на БНБ след поставянето на дадена банка под особен надзор.

Хърсев: До момента няма диагноза, за да говорим кой ще плати лекарството

"До тоя момент никой не е поставил диагнозата, ние говорим сега кой ще плати лекарството", коментира финансистът Емил Хърсев пред репортери в отговор на въпрос дали ще се използват публични средства за оздравяването на КТБ.

Според него винаги е възможно една стопанска несъстоятелност да се реши и без публични средства, въпросът е – оптимално ли е това? "Иначе е невероятно просто: да допуснем, че банката е загубила всичко. Тогава без ангажиране на публични средства, който си е дал парите – всичките губим всичко. Не се ангажират публични средства, всичките бягаме, пиейки една студена вода. Ако банката не е загубила всичко, а само 75% от всичко и пак не ангажираме публични средства, пак решаваме въпроса. Ако е загубила половината, още по- добре", каза Хърсев. Той даде пример с Португалия и други държави, които поемат риска в оздравяването, за да си гарантират по-добра финансова система.

Било нормално прокуратурата да се поинтересува кой какво предлага

Финансистът не пожела да коментира какъв бе смисълът от консултациите: "В никакъв случай не бих седнал да давам оценка. Според мен всяка държавна институция, в това число и прокуратурата, когато има изразени мнения - примерно на сериозни социални фактори като работодателските, като синдикалните организации, естествено, нормално е да се поинтересува какви са тия мнения, кой, какво предлага".

Хърсев отказа да информира и за съдържанието на разговорите. "Не е редно да говорим ние. Просто бяхме поканени като едни добри граждани и работодателите и синдикатите и тези, които се опитваме да им помагаме, като експерти се озоваваме на тая покана. Просто, защото малко да може да помогнем за изясняване на положението и това кой какво твърди и защо ние твърдим едно и какво искаме, вероятно е от полза, надявам се да е било от полза", заяви Хърсев.

Синдикалният лидер Константин Тренчев каза, че всички са били съгласни банката да бъде оздравена. "Нашите експерти считат, че няма нужда да се чака нов парламент, който да подобри законите, които третират банковата тематика...Една организирана престъпна група е създала този проблем", каза той.

Цацаров се ангажирал да има диалог между БНБ и самоорганизиралия се съвет

Тренчев заяви, че според него и според други участници в срещата пасивността на БНБ е доста съмнителна: "Ангажиментът, който се пое, е господин Цацаров да настоява да има диалог между нашия сформиран експертен съвет и БНБ....Това не е някаква малка банка... Това е системна банка и ударът ще е върху цялото общество и неговата икономика. Всеки загубен ден всъщност повишава проблемите на КТБ, това е неминуемо от самото естество на банковата дейност", коментира Тренчев пред БНР.

Немаловажна подробност е, че едновременно със съобщението, че се е наел да посредничи за разговори между БНБ и самоорганизиралия се експертен комитет, миналата седмица Цацаров се закани да има още обвиняеми от банковия надзор на БНБ. Досега обвинения са предявени единствено към шефа на надзора Цветан Гунев.

Срещата при Цацаров за КТБ става на фона на нарастваща тревога сред обществото, че кризата ще засегне и други банки. Според оповестеното във вторник проучване на "Алфа рисърч", има високи очаквания за прозрачност при решаване на казуса с "банката на властта“.

Общественото мнение не е в състояние да посочи най-правилният начин за решаване на кризата с КТБ, но е категорично, че това не трябва да става с публичен ресурс.
В същото време се срива доверието към две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?