Среща в Берлин за Украйна не даде резултат

Външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия не успяха да договорят среща на високо равнище тази седмица за разрешаване на украинската криза, съобщи късно в понеделник германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от информационните агенции.

Условията за подобна среща все още не са налице, заяви Щайнмайер след четиричасова среща на страните от "нормандската четворка" в Берлин. Той допълни, че нов кръг разговори между министрите може да се състои следващата седмица.

В изявление след срещата четиримата външни министри посочиха, че така наречената "контактна група за Украйна", в която влизат Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), трябва да се събере през следващите дни, за да постигне напредък в пълното прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в източна Украйна. В изявлението се посочва още, че трябва да бъде постигнато споразумение за начините за доставяне на хуманитарна помощ и продължаване на освобождаването на задържани. Ако това бъде направено "ще бъде открит пътят за подготовка на успешна среща на високо равнище" в Казахстан, се казва в изявлението на четиримата външни министри.

Руският първи дипломат Сергей Лавров подчерта позицията на Москва, че украинското правителство и сепаратистите трябва да започнат пряк диалог и да обсъдят конституционни реформи.

Срещата на "нормандската четворка" в Берлин в понеделник се смяташе за последен шанс за договаряне на среща на високо равнище на лидерите на четирите страни в четвъртък в столицата на Казахстан Астана. Вчерашните разговори бяха затруднени от подновените сражения в източна Украйна, за които проруските сепаратисти и правителството в Киев се обвиняват взаимно, отбелязва ДПА.

Русия заяви вчера, че правителството в Киев търси военно решение на конфликта и призова за незабавно прекратяване на враждебните действия.

Украинската армия съобщи също вчера, че двама войници са били ранени при среднощен опит за щурмуване на контролираното от правителството летище в крепостта на бунтовниците в Донецк.

Сепаратистите твърдят, че много цивилни са били убити и ранени в града при артилерийски огън от украинските позиции, но не съобщи конкретни цифри.

Съветът за сигурност на Украйна обвини сепаратистите в преднамерено саботиране на предложената среща на високо равнище.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят