Среща в Светия Синод за богослуженията

Среща в Светия Синод за богослуженията

Националният оперативен щаб ще поиска да се срещне в понеделник със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове, предвид предстоящите големи християнски празници, предаде БНР.

Досега от Българската православна църква все още няма решение за спиране на богослуженията в църквите, докато останалите вероизповедания у нас отмениха общите богослужения. Главното мюфтийство отмени петъчната молитва за мюсюлманите, а католическата и протестантската църква обявиха, че ще предават своите литургии онлайн.

От БПЦ досега не са излезли с официална позиция и храмовете са отворени за християните.

Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения към своите епархии с призив към възрастните хора да се отдадат на молитва в своя дом и да не посещават храмовете.

"Това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване здравето на другите вярващи", каза старозагорският митрополит Киприян.

Неделните литургии се излъчват на живо в ефира на БНТ-2, както и на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук.

Следващите седмици обаче предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божият грам. В сряда църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница.

Досега неведнъж са отправяни журналистически въпроси до кризисния щаб относно дейността на църквата в дни на пандемия.

"Ние отправяме вербални послания към църквата, но решението може да бъде само на Светия синод", каза ръководителят ме ген. Венцислав Мутафчийски.

От Светия Синод не са съобщили дали  ще има такава среща, но информират, че е невярна информацията, че патриарх Неофит е участвал в богослужение в столичен храм за Неделя Кръстопоклонна, която е на 22 март. Уверенията са, че главата на БПЦ спазва стриктно разпоредбите за изолация и всички останали противоепидемични мерки по време на извънредното положение и се черкува в параклиса на патриаршеския дом.

Споделяне

Още по темата

Още от България