Срещата Буш-Сакскобурггтоски - старт на схватка за гласове в ООН по иракската криза

В. Интернешънъл хералд трибюн помества днес снимка на българския премиер Симеон Сакскобурготски на излизане от Белия дом след срещата с президента Джордж Буш, който му благодари за подкрепата за САЩ срещу Саддам Хюсеин.

САЩ лобират за гласове в ООН за приемането на новата проекторезолюция за Ирак, съобщава вестникът. Един благоприятен вот в Съвета за сигурност ще облекчи политическата ситуация за американските съюзници като Великобритания, които са изправени пред силна вътрешна опозиция срещу войната.

Интернешънъл хералд трибюн отбелязва още, че Симеон изразил разочарование от начина, по който неговата страна е била притисната между важното ново приятелство със САЩ и връзките с все по-взискателна Европа.

Под заглавие "Варшавският договор на Буш" в. Ню Йорк таймс помества коментара на Морийн Дауд по повод срещата между българския премиер и президента на САЩ. "Това бе среща на двама стратегически партньори", пише тя с лека ирония. "По времето на студената война, ние бранехме Стара Европа от Империята на злото. Сега прегърнахме бившите сателити от съветския блок, за да ни защитят от машинациите в Съвета за сигурност на бившите ни възлюблени Франция и Германия. Сега усилено ухажваме малките страни, които могат да ни осигурят нужните гласове в Съвета за сигурност, пише авторката.

По нататък тя разсъждава по темата дали замяната на Франция с България като стратегически партньор на САЩ, е равностойна. В ироничен тон се припомнят, че България е известна с убийството на Героги Марков, производството на розово масло, Борис Христов и появата на българска като персонаж във филма "Казабланка". Накрая е цитиран бившият посланик в София Евис Боуън, която казва, че България ще бъде добър съюзник на САЩ. Като предимства на страната ни посланик Боуън изтъква, че българите са блестящи в математиката и науката и имат прочути вина.

Заключението на авторката е, че в такъв случай американците нямат нужда от френско вино.

"Вашингтон пост", макар и да не взима повод от посещението на Симеон, също разглежда отношенията САЩ - Източна Европа в статия, озаглавена:"Янки, елате у нас!". В нея се споделят впечатленията, че американците са добре дошли в Източна Европа и се обсъжда ентусиазмът в Полша по повод слухове, че американската армия се кани да мести част от базите си от Германия. Изданието цитира експерта Том Донъли от Американ ентерпрайз инститют, който днес на слушания в комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите щял да заяви, че някои от базите трябва да бъдат преместени в Полша, Румъния и България.

Американско-британският проект за нова резолюция на ООН за Ирак е централна тема на коментарите в днешните германски вестници.

"Дипломатическият финал между войната и мира започна, пише Щутгартер нахрихтен.

"Кой ще отрече, че САЩ както и преди имат по-добрите карти? На Вашингтон му трябват 9 от 15-те гласа в Съвета за сигурност, за да наложи резолюция за война. Великобритания, България и Испания се смятат за сигурни кандидати. В идните дни ще се разбере, дали страни като Ангола, Мексико, Чили Пакистан, Гвинея и Камерун ще отстъпят или не пред американския натиск под формата на пари, помощ за развитие и наказателни мита. Буш и Блеър искат първо да си осигурят аритметично мнозинство и да склонят след това страните с право на вето Китай, Франция и Русия да се въздържат при гласуването на резолюцията. Шансовете за това не са лоши. Което ще рече, че става дума не толкова да се предотврати, а да се легитимира войната."

Обединените нации рядко са били в толкова деликатна ситуация, посочва и Зюддайче цайтунг.

"Да гласуват за войната в Ирак би означавало да действат против убеждението си. Ако откажат да дадат зелена улица на войната, американците въпреки това ще я започнат. И тогава Обединените нации ще изгубят всякакво значение".

САЩ ще започнат война дори и без подкрепата на резолюция на ООН, пише и в. Вашингтон пост. Президентът Буш вчера заяви, че няма да приеме нищо друго освен пълно разоръжаване на Ирак и даде да се разбере, че е готов да започне война и без приемането на втора резолюция на Съвета за сигурност, пишат коменатторите Глен Кеслър и Кълъм Линч. Той показа нарастващо раздразнение от дипломатическото маневриране в ООН. Безкомпромисният тон на Буш е в съзвучие и с неофициалното послание, което американски дипломати предават на членовете на Съвета, че военната атака е неизбежна и е всеки опит за забавяне ще унищожи авторитета на Обединените нации, пише "Вашингтон пост".

Вестникът съобщава, че в централата на световната организация в Ню Йорк пратеници от Франция, Русия и Германия са се срещнали с представители на десетте страни-непостоянни членове в чилийската мисия в опит да лишат САЩ от подкрепа за новата резолюция и да разширят подкрепата за своето алтернативно предложение за засилване на инспекциите и за отлагане на военното решение. Висш дипломат, чието правителство било представено на срещата, споделил своя извод в резултат от срещата, че нещата не се развиват в полза на американския проект. Друг участник в срещата останал с впечатлението, че въпреки огромния натиск над тези страни те се съпротивляват срещу исканията на САЩ.

Днес представители на Великобритания, САЩ и Испания ще се срещнат със същата група, допълва вестникът.

Споделяне

Още от България