Срещата ЕС-Русия не доведе до пробив в отношенията

Срещата ЕС-Русия не доведе до пробив в отношенията
Руският президент Дмитрий Медведев посъветва Европейския съюз да не насочва срещу Москва източното си партньорство с бивши съветски републики, съобщи ББС. Руският президент предупреди още, че е възможна нова газова криза, предполагайки че Украйна няма средства да плаща за руските доставки.

Медведев говори в Хабаровск в края на срещата Русия-ЕС, чиято основна цел бе да се преодолеят дълбоките различия по въпроси на сигурността, енергийните доставки и търговията.

ББС отбелязва, че разделението между Кремъл и Брюксел изглежда се задълбочава и срещата е само малък знак за прогрес в отношенията по важни въпроси. Асошиейтед прес също коментира, че срещата явно не е довела до големи пробиви в отношенията.

"Не бихме искали Източното партньорство да се превърне в съюз срещу Русия. Има много примери. Аз просто не бих искал това партньорство да консолидира отделни страни, които са антируски настроени, с други европейски страни", посочи Медведев.

Кремъл обвинява ЕС, че създава нови разделителни линии в Европа, предлагайки по-тясно сътрудничество на шест от бившите съветски републики. Източното партньорство цели да създаде тесни политически и икономически връзки в замяна на демократични реформи. Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна вече подписаха инициативата.

По спорната тема за газовите доставки президентът Медведев повдигна въпроса дали Украйна може да си позволи милиарди долари, за да покрие газовите си доставки.

"Имаме съмнения, че Украйна няма възможност да плати", посочи Медведев.

От тази гледна точка той предложи Москва и ЕС да помогнат на Украйна да получи заем. Украйна обаче отрече да има затруднения с плащанията.

Според Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС, в момента предстои доставка и зареждане на украинските подземни хранилища с около 19. 5 млрд. куб. метра, което ще струва над 4 млрд. долара.

Русия осигурява повече от една четвърт от газа за ЕС и решението ѝ да спре доставките за Украйна през януари остави много страни членки без газ.

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди по време на срещата, че не трябва да се допуска отново подобна ситуация.

Медведев от своя страна обяви, че Русия не е участник и не възнамерява да участва в действащата Енергийна харта и настоява да бъде изготвена нова версия. Това обаче не означавало, че Москва смята всичко постигнато, включително в рамките на Енергийната харта, като вредно.

ЕС иска да съхрани оспорваната от Москва Енергийна харта, заяви Барозу, цитиран от Франс прес. Според него не бива да се отхвърлят съществуващите от години споразумения. Брюксел е готов да разгледа предложенията на Русия, но като се основава на съществуващите споразумения, добави Барозу.

В същото време руският министър на енергетиката Сергей Шматко съобщи, че Кремъл е подал искане в ЕС Южен поток да бъде включен в приоритетните проекти на съюза.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?