Срещата ЕС-Русия съкратена заради ситуацията в Украйна

Лидерите на Европейския съюз са съкратили програмата на срещата на върха между ЕС и Русия, която ще се състои във вторник – 28 януари, до няколко часа и са отменили традиционната за събитието вечеря с президента на Русия Владимир Путин, предаде "Файненшъл Таймс" в понеделник. Според вестника, причина за нетипичния за евродипломатите подход е ситуацията в Украйна и така Брюксел дава на Русия да разбере, че на срещата ще се обсъждат правата на хората и случващото се в Украйна, докато Москва иска традиционно разговорите да са за търговията, износа на енергоресурси и безвизовия режим.

 

"Това не е "работна" среща, време е да определим позицията си за взаимоотношенията с Русия", посочва европейски дипломат пред изданието. Според него ЕС не смята да обсъжда "дребни" въпроси, а да повдигне темата за икономическия натиск, оказан върху Киев за провала на подписването на споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз, довел до мащабните сблъсъци в страната. По мнението на представителя на ЕК, в момента отношенията на Евросъюза и Русия напомнят на тези по времето на руско-грузинската война през 2008 г.

 

"Не смятам, че ще има избор между преразглеждане на отношенията или продължаване на партньорството. Ние оставаме на един континент, имаме общи съседи. Ситуацията се усложни и ние трябва да разберем как ще се развиват по-нататъшните отношения. Двете страни откровено да обяснят позициите си. Ние се надяваме, че между ЕС и Русия отношенията ще продължат да се развиват интензивно, макар и да са сложни във всички отношения", казва дипломатът, пожелал анонимност.

 

Съветникът по външната политика на Владимир Путин – Юрий Ушаков, признава, че програмата на утрешната среща е съкратена от страна на ЕС, но подчертава, че разговорите между двете страни трябва да се концентрират върху хармонизацията на търговските отношения с Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан. Посланикът на Русия в Европейският съюз Владимир Чижов смята, че няма нищо необичайно в съкращаването на програмата на годишната среща. "Има кратки срещи, има и дълги, тази среща няма да е посветена само на Украйна", заявява Чижов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят