Без конкретни обещания, но все пак ледът на недоверието се пропука

Срещата Меркел-Ципрас – важно начало и нищо повече

Гърция ще представи списък с реформи до понеделник, опитва да получи 4,9 млрд. евро през април

Срещата Меркел-Ципрас – важно начало и нищо повече

Важно начало и нищо повече, това е преобладаващото в световните медии медии за дългоочакваната снощна среща в Берлин между Германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Все пак надделяват положителните оценки - сложен е край на комуникационната война между двете страни и насажданата и от негативна атмосфера, която пречи на конструктивния диалог, помирителният тон измества острата конфронтация, първа стъпка за усилено изграждане на загубеното доверие.

При първото си посещение в Германия, откакто пое поста през януари, гръцкият премиер Алексис Ципрас вчера демонстрира помирителен тон, макар че не стигна дотам да обещае каквото и да било конкретно относно реформите, които кредиторите като Германия искат да видят, преди да дадат нови пари. От друга страна и Ципрас не получи никакви конкретни обещания.

Отказвайки се от предишната огнена реторика, която обвиняваше за гръцките проблеми германското упорство за бюджетни икономии, Ципрас каза, че иска да разчупи стереотипите, които са избуяли през последните пет години: Гърците не са мързеливи и германците не са виновни за всичко, заяви той.

Не съм дошъл тук, за да моля за финансова помощ, подчерта Ципрас пред репортери, след като разговаря с Меркел при закрити врата повече от час. Дойдох, за да разменим мнения и мисли, за да видим дали има допирни точки и къде има разногласия, добави гръцкият премиер. Той определи като "позитивни" разговорите с Меркел, която по думите му "се вслушва и желае да бъде конструктивна в размяната на мнения".

Меркел държеше да подчертае, че Германия е само една от страните от еврозоната, които ще решават дали гръцките реформи са достатъчни, и заяви, че в разговора с Ципрас не са взети никакви решения. Днес ние можем само да говорим за нещата, каза тя, като подчерта, че срещата е протекла "в дух на доверие".

Критичните решения за Гърция ще бъдат взети по линия на Еврогрупата, но след оценка на институциите; не мога да обещая нищо за ликвидността, добави канцлерът.

Нашето желание е Гърция да е финансово силна, да има растеж, да преодолее безработицата особено младежката, да бъдат направени необходимите структурни реформи и страната да има функционираща администрация, каза Меркел.

Ципрас спомена за репарациите, като уточни, че това очевидно е двустранен въпрос и изобщо няма връзка с финансовата криза и еврозоната. По думите му това е преди всичко морален въпрос, по който двете страни трябва да работят заедно. Меркел се придържаше към позицията на правителството на Германия, че въпросът е уреден политически и юридически със споразумението от 1960 година с Гърция и плащането от онова време, но напомни за обещаните 1 милион евро годишно за германско-гръцка фондация за финансиране на проекти за исторически изследвания. В този дух ще продължи и по-нататък дискусията с гръцкото правителство, обеща тя.

Последвалата срещата на четири очи и пресконференцията вечеря между Ципрас и Меркел е била доста дълга - започнала е в 19 ч. и е продължила до 1 ч. след полунощ. Според правителствени източници в Атина, цитирани от в. "Та Неа" двете страни не са там, където се намирали преди срещата между двамата ръководители, тъй като тя е дала шанс за разтоварване на напрежението, възникнало напоследък в гръцко-германските отношения.

Гърция ще представи списък с реформи до понеделник

Гърция ще представи на своите партньори от еврозоната списък с икономически реформи до понеделник, заяви говорителят на гръцкото правителство Гавриил Сакеларидис във вторник пред частната телевизия Мега. Те няма да включват мерки, които да пречат на растежа, посочи Сакеларидис и определи реформите като "структурни".

Според изявления, направени вчера от правителствени източници, предложенията може да включват увеличаване на възрастта за пенсиониране и на туристически такси. Правителството иска също така да се пребори с прането на пари и укриването на данъци, отбелязва ДПА.

Гръцкото ляво правителство и кредиторите от еврозоната се договориха миналата седмица, че Атина трябва да представи списък с реформи, които да се отразят на бюджета подобно на мерките, които бяха договорени от предишната администрация, ръководена от консерваторите. Атина бърза с изготвянето на списъка преди държавните каси да се опразнят, което може да стане до няколко седмици, ако страната не получи още финансова помощ.

Сакеларидис поясни, че на разговорите в Берлин Ципрас и Меркел са говорили за схемата, по която ще се извършват реформите в Гърция, а не по пълния и конкретен списък с реформи. Запитан за схемата, по която ще стават реформите, правителственият говорител отговори, че по нея е било постигнато "сближаване на позициите" и че разговорите по обсъжданите теми са били конструктивни.

Атина се опитва да получи европакет от 4,9 млрд. евро през април

Гърция се опитва да получи европакет на стойност 4,9-5 милиарда евро, за който политическо решение щяло да бъде взето на извънредна среща на Еврогрупата в петък или в понеделник, съобщава в. "Вима". Надеждите са този европакет да даде "глътка свеж въздух" на правителството, за да покрие финансовите нужди на страната през април, тъй като Атина свършва парите.

Според източници на вестника очакванията били 1,9 млрд. евро да дойдат от връщане на печалбите от гръцки облигации, притежавани от Европейската централна банка и централните банки на страните от еврозоната, а 3,1 млрд. евро да бъдат предоставени по линия на Европейския фонд за финансова стабилност под формата на два транша.

В рамките на същия фонд оставали още 1,8 млрд. евро. За тях обаче се изисквало съгласие и дадена от кредиторите положителна оценка на реформите, извършени от гръцкото правителство. Атина обаче не очаквала тези пари преди края на април.

Гръцките реформи ще са тема на телеконферентна връзка утре на Европейската работна група, съобщава електронното издание нюз.ин, като се позовава на правителствени източници в Атина. На нея се очаква да бъде обсъдено и отпускането на финансова помощ за Гърция.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заявява в интервю за италианския в. "Република", че очаква тази седмица да бъде постигнато споразумение между Гърция и еврозоната за отпускането на така необходимото на Атина финансиране. "Мисля, че до края на седмицата ще бъде постигнато ново споразумение, достатъчно за отпускане на най-спешното финансиране", изтъква Шулц. По думите му, тогава Гърция ще има не повече от три месеца, за да представи "надежден, подробен и окончателен" план.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа