Срещата между Тръмп и Ким е риск за Китай

Си Дзинпин и Доналд Тръмп

Китай може да се окаже маргинализиран в резултат на прекия диалог между Северна Корея и САЩ и рискува да загуби много, ако бъде изключен от евентуално споразумение между Вашингтон и Пхенян, който е исторически съюзник на Пекин, подчертават анализатори.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп прие поканата на Ким Чен-ун да участва в двустранна среща, която ще се състои до края на май и цели цели обсъждане на денуклеаризацията.

Очаква се срещата да бъде историческа, но за момента в нея не е предвидено участие на Пекин, въпреки че е съсед, основен търговски партньор и най-голям дипломатически поддръжник на Северна Корея.

Вярно, че традиционната хармония между китайците и севернокорейците, неизменни съюзници по време на Студената война, беше нарушена, след като Пекин подкрепи множество санкции на ООН, целящи да сложат край на ядрената и ракетна програми на Северна Корея.

По време на телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в петък китайският му колега Си Цзинпин приветства "позитивните намерения" на американския държавен глава и призова Вашингтон "да започне възможно най-бързо диалог" с Пхенян.

"Китайците трябва да запазят спокойствие и умереност и да не мислят, че Китай е на път да бъде маргинализиран", опита да увери в редакционна статия китайският всекидневник "Глобал таймс", който често заема националистически позиции.

Според вестника "основният интерес на Пекин на Корейския полуостров е денуклеаризацията и мира. Това е далеч по-важно от отношенията на Китай със Северна и Южна Корея и игрите на влияние".

Препятствие

Но неочакваното обявяване на среща между Тръмп и Ким изненада целия свят, включително китайския гигант, който обаче има намерение да играе все по-голяма роля на международната дипломатическа сцена.

"Ако дори членовете на екипа на Тръмп, натоварени с националната сигурност, не са били в течение на този голям политически завой, съмнявам се, че той е информирал китайския си колега", смята Ориана Скайлър Мастро, експерт по отношенията между Китай и Северна Корея в Джорджтаунския университет в САЩ.

"Администрацията на Тръмп смята Китай на първо място за препятствие пред мирното уреждане на севернокорейския ядрен проблем, а не толкова за основен дипломатически събеседник", смята тя.

Пекин гледа с недоверие на срещата между Тръмп и Ким, която може да пренебрегне китайските интереси в региона, обяснява професор Чжан Лянгуей, експерт по севернокорейските въпроси в Централната школа на Китайската комунистическа партия.
"Като съсед на Северна Корея, Китай ще бъде основният губещ, ако Пхенян продължи да разработва ядрени оръжия", смята той. "Следователно може да се каже, че Китай е най-важната засегната страна."

Пекин е на първа линия пред севернокорейските ядрени опити, които предизвикват силни земетресения, усещани в Китай. А военните амбиции на Пхенян могат да дадат на Япония, която е исторически съперник на Китай, претекст да засили въоръжаването си.

Посредническа роля

Китай отдавна призовава за диалог между Северна Корея и САЩ. Но Пекин не предвижда да бъде напълно изключен от обсъжданията на денуклеаризацията.

Напротив, Китай призовава неуморно за подновяване на шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма, в които освен него участват двете Кореи, Япония, САЩ и Русия. Преговорите в този формат са прекъснати от 2009 година.

"Пекин би се чувствал по-удобно в ролята на посредник", смята Вънжан Цзян, изследовател в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Според Китай в процеса на денуклеаризация трябва да участват и шестте страни, казва той.

Бони Глейзър, изследователка в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, смята, че Китай може да предложи да стане домакин на срещата на високо равнище между Тръмп и Ким, защото това "ще увеличи възможността да бъде чут".

Хипотезата за среща в Пекин изглежда малко вероятна в момента. От идването си на власт през 2011 г. Ким Чен-ун никога не е напускал страната си. Дори и за да се срещне с китайския президент.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?