Срещата на австрийския канцлер с Борисов се отлага поради здравословни причини

Срещата на австрийския канцлер с Борисов се отлага поради здравословни причини

Планираното за вторник работно посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц се отлага поради внезапно възникнали здравословни причини,  съобщиха от правителствената информационна служба. 
 
Кабинетите на двамата премиери вече уточняват друга дата за осъществяване на визитата, а Бойко Борисов е пожелал бързо оздравяване на своя колега, съобщиха от правителствената пресслужба. 
 
Фокусът на разговорите трябваше да бъде приемствеността в темите на българското и австрийското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли, както и реформата на европейската политика за отразяването на мигрантската вълна към Европа.
 
Австрийският канцлер е на мнение, че Европа трябва да реши сама кой да влиза на нейна територия, а притокът на мигрантите може да подкопае мира и благополучието на Европа. България и много от останалите страни обаче настояват за квотното разпределение на мигрантите, за да се облекчат страните на "първата" линия. 
 
В понеделник Борисов обсъди въпроса и с унгарския си колега Виктор Орбан. 
 
Реформата на европейската система за убежище е едно от най-сериозните предизвикателства пред българското европредседателство. Тя на практика е блокирана тъй като страните от Вишеградската четворка са категорично против квотното разпределение на мигрантите. Според действащото Дъблинско споразумение мигрантите трябва да бъдат връщани в държавите, в които първоначално са били регистрирани, и това поставя в много затруднено положение Италия, Гърция и България.

Споделяне

Още от България