Срещата на Борисов с Вартоломей I се отменя

Срещата на Борисов с Вартоломей I се отменя

Предварително предвидената среща на Вселенския патриарх Вартоломей I с премиера Бойко Борисов, която трябваше да бъде във вторник сутринта, няма да се състои. Това потвърдиха пред "Дневник" от правителствената пресслужба като не бяха посочени причини за това.

В понеденик, след като президентът Росен Плевнелиев награди Вартоломей с орден "Стара планина", той постави въпроса за връщането на Северна Гърция на църковни ценности.

Става дума за свещени богослужебни ценности. "От Вселенската патриаршия използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви Вселенският патриарх.

"Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", подчерта Вартоломей I.

"Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата ѝ, окончателното изцеляване на тази тежка рама, която въпреки положените досега усилия, остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворил една нова златна страница в отношенията на България със съседните ѝ православни народи и с обединена Европа", допълни Вселенският патриарх.

Късно следобед беше предвидено да има брифинг на бъргарския патриарх Неофит и на Вселенския патрирарх Вартоломей, но той беше отменен, а опитите на журналисти да зададат въпроси отклонени.

Споделяне

Още по темата

Още от България