Срещата на Борисов със сестрите приключи с обещание за проверки в болници (Видео)

С обещания за проверки в болниците, плавно увеличение на заплатите и без конкретни решения по въпросите за финансирането на здравната система приключи срещата между премиера Бойко Борисов и представители на протестиращите медицински сестри, които пренощуваха в ноща срещу понеделник в палатков лагер пред Министерския съвет. След срещата с премиера лидерката на протеста и на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти Мая Илиева каза, че палатковият лагер ще бъде вдигнат и срещата е била първа крачка към бъдеща съвместна работа.

“От шест и половина ви чакам“

Борисов прие изненадващо в понеделник вечерта протестиращите медицински сестри, които пренощуваха пред Министерския съвет след провелия се в неделя протест за по-добри заплати и условия на труд и реформи в здравеопазването. Първоначално срещата с премиера беше насрочена за вторник, но след заплахата на сестрите да мръзнат втора нощ в палатките премиерът внезапно реши да ги приеме в понеделник вечерта.

Сестрите накараха премиера да ги чака половин час след уречения час заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и новия социален министър Деница Сачева. В 18:50 шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова обяви на личната си Фейсбук страница, че "представители на протестиращите медицински сестри все още няма". Тя публикува няколко снимки  - как премиерът стои и чака на терасата на Министерския съвет и как седи в кабинета си с ресорните министри.  

“От шест и половина ви чакам“, смъмри Борисов сестрите, когато те все пак се появиха. Те се оправдаха със задръстване, а той им потърси сметка защо тогава са казали, че ще стоят цял ден пред МС и направи уточнението, че ги е приел вечерта, за да не мръзнат.

В началото на срещата премиерът постави няколко въпроса пред протестиращите медицински сестри, за да е ясно накъде трябва да е насочена реформата в сектора - необходими ли са над 360 болници в страната, защо има такива огромни диспропорции в заплатите в сектора и защо въпреки че правителството отделя толкова много пари за здравеопазване, 5 пъти повече в сравнение с предходната, все още има дефекти и недоволни.

Проверки в болниците за нарушения и злоупотреби

Сестрите се съгласиха, че толкова много болници не са нужни. Те поискаха завишен контрол и бързо въвеждане на електронното здравеопазване, за да се спрат злоупотребите. Сестрите обявиха, че са готови да изнесат светкавични данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването като фалшиви болнични и отчитане по клинични пътеки. Няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор, оплакаха се сестрите.

В отговор премиерът извика вътрешния министър, а след срещата беше обявено, че МВР, ГДБОП и Икономическа полиция ще правят проверки в болниците.

Здравна реформа на маса

Освен това сестрите отново поискаха болниците да не са търговски дружества, за да може държавата да ги финансира. Въпросът с финансирането отново стана предмет на спорове със здравния министър Кирил Ананиев, който за пореден път изненада премиера с признанието, че заплатите в болниците не могат да се вдигнат административно както на учителите и полицаите, защото болниците са търговски дружества, а не бюджетни организации.

Преди това Борисов се хвърли да обещава, че в следващия мандат на ГЕРБ ще бъдат вдигнати двойно заплатите на сестрите, санитарите и социалните работници.

“В следващия мандат ще запишем с ГЕРБ двойно увеличение на заплатите на медицинските сестри, санитари, социалните работници. Не можем сега да удържиме - дадохме много на отбраната, за МВР, за учителите“, каза премиерът.

“Трябва да ги направиш бюджетни организации, как ще им ги дадеш?“, прекъсна го Ананиев, на което сестрите отговориха, че нямат нищо против болниците да са бюджетни структури.

Сестрите се опитаха да убедят премиера, че сегашното финансиране е сгрешено и го попитаха плаща ли на пожарникарите според броя угасени пожари както в болниците се плаща за преминали болни.

Той се оправда, че реформи се правят в началото на мандата или с подкрепата на всички политически сили и поиска подкрепа от страна на медицинските сестри, включително за закриване на болници. В хода на дискусията Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри, като се намалят диспропорциите във възнагражденията.

Плавно увеличение на заплатите

До конкретни решения обаче така и не се стигна. Все пак премиерът се е ангажирал след Нова година навсякъде да се достигне заложения в колективния трудов договор минимум от 950 лева основна заплата на медицинска сестра. След срещата стана ясно, че ангажимент за увеличение на заплатите е поет, но то ще е плавно.

На 19 декември ще се проведе нова среща на сестрите с министър Ананиев след подписването на Националният рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.  

Споделяне

Още по темата

Още от България