Срещата на Г-7 не е час за изоставащи ученици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всъщност няма значение дали Доналд Тръмп определи сега Германия като "лоша" или "зла". Във всеки от двата случая той ни дава възможност да отвърнем на обидата. С цялото ни уважение, г-н президент: Сър, вие сте идиот. В цялата абсурдна смес от инсинуации и злонамереност, с която Тръмп напада германския износ и автомобилната индустрия, най-обидната част е глупостта. Тръмп наистина ли иска да започне търговска война с ЕС? Заповядайте, г-н президент. Тази безсмислица ще спре на мига, когато върху продуктите на голяма компютърна компания от САЩ бъдат наложени наказателни европейски мита, ако не и по-рано.

Срещата в Таормина беше истинско изпитание на търпението на Ангела Меркел и нейните колеги. Предимно на германската канцлерка, на която, като най-отдавнашен участник, се падна да усмирява арогантния Тръмп, който навлезе с шум и трясък в международната политика. Меркел направи това с безкрайната въздържаност и търпение на учителка от детска градина, която се занимава с упорито дете със затруднения в ученето. Президентът на САЩ отказва, например, да види, че климатичните промени са сериозна заплаха и че Парижкото споразумение за климата е необходимост.

Останалите шест страни от групата обясниха това на Тръмп с подробности. След това негов съветник похвали факта, че Тръмп е научил много в Таормина. Да се отнасяме към срещата на високо равнище на най-влиятелните индустриални страни като към урок за изоставащи ученици, изнесен за невеж и незаинтересован магнат в областта на недвижимите имоти, е невероятна проява на безочливост. И е само една от многото, ако погледнем начина, по който Тръмп се държи с международните си партньори. За нещастие той по случайност е и президент на САЩ, така че те не могат да показват раздразнителност.

Поговорката гласи, че глупостта винаги печели. И в случая с дебелашката, егоцентрична и агресивна обиколка на Тръмп в Европа в ролята му на върховен грубиян тя изглежда правилна. За порасналите хора в стаята той е провокация. Те обаче успяха да се наложат и да спасят клуба на Г-7 засега, поне до следващата среща.

Дипломатите знаят колко са важни "формати" като тези - ритуални, редовни срещи с пищна атмосфера и красиви снимки. Срещите са политически шоубизнес и освен това принуждават правителствените ръководители да са дисциплинирани. Членовете трябва нееднократно да потвърждават всички неща, които обединяват групата, или да вземат решение да я напуснат. Дори капризният президент на САЩ обаче се стресна от тази крайна стъпка. Сигурно някой е използвал един от кратките моменти, в които Тръмп внимава, за да му обясни, че "Америка на първо място" води до изолацията на "Америка сама". И че ще е прибързано да се унищожава западният алианс от държави поради лошо настроение и липса на интерес.

Вече е казано достатъчно за социопатичните черти на Тръмп, липсата му на интерес, възпитание, знания, чувство за приличие и всичко останало, което го характеризира. Изявите му пред ЕС в Брюксел, пред НАТО и на срещата на високо равнище на Г-7 просто потвърдиха онова, което отдавна знаем за него.

Президентът на САЩ бърка миграцията с тероризма, смята глобалните климатични промени за заговор, вреди на отбранителния съюз на НАТО и обижда държавните глави на други страни. В крайна сметка той попречи на постигането на каквито и да било значими резултати на срещата, за напредък да не говорим. Той създава впечатлението, че смята за забавно да разиграва партньорите си от Г-7.

Бившият президент на САЩ Линдън Джонсън е направил известния грубовато лаконичен коментар (при това насочен не към кого да е, а към дългогодишния директор на ФБР Джей Едгар Хувър), че е по-добре да държиш опонента си "в палатката, пикаещ навън, отколкото извън палатката, пикаещ навътре". Лошите новини са, че Доналд Тръмп освен това пикае в палатката. Вони - буквално - но ще трябва да се примирим, засега. Докато гласоподавателите или американската политическа система не ни спасят от този президент. Дотогава ще чакаме по-добри времена и ще се опитваме да запазим нещата функциониращи възможно най-добре.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят