Срещата на Г-8 започна ведро след вота в ООН

Лидерите на водещите световни икономически сили се събираха в Сий Айлънд, Джорджия, на годишната среща на държавите от Г- 8, която ще бъде доминирана от дискусии за бъдещето на Ирак, предаде Си Ен Ен.

Настроението в навечерието на форума бе приповдигнато след единодушното одобрение в Съвета за сигурност на ООН на новата американско - британска резолюция за Ирак, която определя управлението на страната след предаването на властта от окупационните сили начело със САЩ на преходното иракско правителство в края на юни.

Войната в Ирак раздели международната общност, включително и лидерите на Г-8, но сега, според повечето оценки, разногласията са преодолени.

Срещата се провежда при усилени мерки за сигурност, като хиляди войници и полицаи са затворили острова.
Освен темата Ирак, на тридневния форум ще бъдат обсъждани още демократичните реформи в Близкия изток и облекчаването на дълга на най-бедните държави.

Приемането на новата резолюция в ООН може да превърне въпросите за Ирак и Близкия изток в централни за лидерите на Г-8, независимо от усилията на други държави, като африканските, да се преборят за вниманието, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

Египет и Саудитска Арабия отклониха президентската покана да присъстват на срещата, очевидно подозрителни към плановете на Буш за развитие на демокрацията в Близкия изток.

Срещата започна с гала вечеря във вторник за лидерите на осемте индустриално най-развити държави.

Буш проведе частни срещи с партньори от Г-8

Преди това домакинът на форума Джордж Буш проведе двустранни срещи с четирима от партньорите си - руския президент Владимир Путин, японския премиер Юничиро Коизуми, канадския премиер Пол Мартин и германския канцлер Герхард Шрьодер.

Канадският министър - председател изрази увереността си, че срещата ще протече много конструктивно, сигнал за което е и единодушният вот на ООН за Ирак.

Американският президент благодари на Мартин за сътрудничеството в борбата срещу тероризма.

"Министър - председателят има ясна визия за заплахите, пред които е изправен свободният свят и затова съм му благодарен", каза Буш по време на следобедния брифинг на двамата лидери.

"Всички ние сме заплашени и трябва да спечелим тази война", каза Мартин. "Канада възнамерява да изпълни своята част от задачата и стоим твърдо в борбата срещу глобалния тероризъм", добави той.

Буш, който преди това разговаря с японския премиер за проблемите със Северна Корея, заяви на брифинга, че приемането на резолюцията за Ирак ще съдейства да се гарантира, "че нашата задача е постигната".

"Тези държави разбират, че свободен Ирак ще катализира промените в широкия Близък изток, който е важна част от спечелването на войната срещу тероризма", каза Буш преди гласуването в ООН.

На срещата, където ще се обсъждат още глобалната икономика, търговията и борбата с бедността, участват още британският премиер Тони Блеър, италианският премиер Силвио Берлускони и френският президент Жак Ширак.

На форума ще присъстват и двама представители на ЕС - ирландският премиер Бърти Ахърн, чиято страна е ротационен председател на съюза, и председателят на Европейската комисия Романо Проди.

В сряда Буш ще разговаря и с новия иракски премиер Ияд Алауи и с президента Гази ал- Яуар.

Островът е отцепен от силите за сигурност

Островът, на който се провежда срещата, бе отцепен от силите за сигурност поради страховете, че тя е едно високопоставените събития, които могат да станат обект на атака от Ал Каида.

Частният остров, който е дълъг около 8 км и широк 1,3 км, може да бъде достигнат само по сухопътен мост или през Атлантическия океан.

Бетонни бариери, метални огради и контролно - пропускателни пунктове са поставени около ключовите сгради в луксозния курорт, на пътищата, които водят към континента и околните острови.

Срещата се охранява от бойни самолети и катери.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?