Срещата на Г-8 започва под знака на кризата в еврозоната

"Ню Йорк таймс": Обама и останалите лидери трябва да притиснат Ангела Меркел да се ангажира с план за растеж

Срещата на Г-8 започва под знака на кризата в еврозоната

Срещата на върха на Г-8 (най-развитите индустриални страни в света), която ще се проведе в петък и събота в резиденцията на американския президент в Кемп Дейвид, щата Мериленд, ще премине под знака на дълговата криза в еврозоната, единодушни са световните медии часове преди началото на срещата.

Сред участващите във форума държавни и правителствени ръководители домакинът,  президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне най-напред по обяд местно време в Овалния кабинет с новия френски президент Франсуа Оланд, за да обсъди икономически въпроси, но също и бъдещата роля на Франция в международните сили в Афганистан.

За преодоляването на дълговата криза в Европа, Вашингтон напоследък многократно препоръча политика, ориентирана още повече към стимулиране на растежа. Белият дом обаче уверява, че американският държавен глава няма намерение да експлоатира различията в позициите на Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, която призовава за строги мерки за икономии.

Очаква се Съединените щати, заедно с Япония и Канада, да настояват пред Меркел да се направи повече за стимулиране на растежа в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Германия започна да възприема подобен подход след избирането на Оланд и разпадането на холандското правителство, подкрепящо бюджетните икономии.

Сред мерките за насърчаване на растежа някои икономисти препоръчват по-малко регулации за малкия бизнес, по-лесен достъп до пазара на труда в еврозоната и отслабване на бариерите, издигнати в някои страни в защита на своята промишленост.

Германия вече постигна споразумение за увеличение на заплатите в държавния сектор, което се очаква да насърчи германците да увеличат потреблението на стоки от повече изпаднали в затруднение европейски страни.

Анализатори се надяват, че макар да не се откаже от мерките за икономии, Меркел в крайна сметка може да приеме някои мерки за стимулиране на растежа.

Когато лидерите на страните от Г-8 се съберат днес в Кемп Дейвид, президентът на САЩ Барак Обама и останалите трябва са притиснат канцлера на Германия Ангела Меркел да се ангажира с план за растеж в еврозоната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Сега не е време да се говори със заобикалки, подчертава американският всекидневник, защото нейната универсална програма за икономии бе провал. Тя тласна задлъжнелите страни още по-дълбоко в рецесията, което ги затрудни допълнително при изплащането на дълговете. Това излага на риск появилото се слабо възстановяване в Съединените щати и разпалва нестабилност и екстремизъм в Европа, констатира коментаторът на вестника.

След месеци на упорство г-жа Меркел смекчи позицията си, като каза, че Германия е склонна да се потърсят стимули за растежа, заетостта и развитието на Гърция и обеща да работи заедно с новия френски президент Франсоа Оланд върху програма за подпомагане на растежа из обхванатата от рецесия Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс", след което изказва съмнение дали думите ѝ са откровени и означават вътрешна промяна у нея.

Въпросното изявление на Меркел може би се дължи главно на поражението на президентските избори във Франция на президента Никола Саркози, неин дългогодишен съюзник в мерките за икономии, както и на разрастващия се хаос в Гърция, където избирателите свалиха този месец правителството, както и на появилите се опасения, че Гърция ще напусне еврозоната, довели до масово теглене на пари от банките и бягство на капитали, предполага коментаторът на "Ню Йорк таймс".

Същевременно той не подлага на съмнение факта, че голяма част от изпадналите в затруднени страни трябва да се реформират. Гърция и много други трябва да съберат данъците, да реформират трудовите си пазари и да правят честно и прозрачно бюджетиране. Това би позволило да се вземат по ефективни решения за финансовата реформа, отпускането на спешни помощи, фискалната дисциплина и структурните реформи. Всеки се нуждае от изход и лидерите на страните от Г-8 трябва да намерят такъв, заключава "Ню Йорк таймс".

Вестник "Вашингтон пост" започва коментара си по същата тема с напомнянето, че разстоянието между столиците на Германия САЩ е само 4169 мили, но по отношение на икономическата си политика двете страни сякаш са на различни планети.

Германия предприе грубовато-нежен подход за икономии, целящ да превъзмогне рецесията в Европа. Това накара затруднените страни рязко за съкратят публичните си разходи и да намалят дълга си въпреки спада в икономиките им, пише американският вестник, след което припомня, че САЩ противодействат на своята криза със стимулиращ пакет от 862 милиарда долара през 2009 г., което изведе дълговите нива рекордно високо от периода след Втората световна война насам, но даде тласък на икономиката.

Канцлерът Ангела Меркел, нейните съветници и даже по-голямата част от германската опозиция гледат на европейските проблеми по съвършено различен начин в сравнение са администрацията на Обама, коментира "Вашингтон пост". Импулсът на Меркел да се бори с дълга на всяка цена, за да бъде запазено доверието на инвеститора, бе в сърцевината на мерките срещу кризата в Европа, защото индустриалната сила Германия плаща сметката. Но тя бе подложена на остра критика от американците, които казват, че действията ѝ са неуместни.

Различните подходи придобиха нова стойност заради разгорялата се наново криза в еврозоната. Затова на дискусиите на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид ще преобладава темата за Европа. Президентът Обама, комуто предстои битка за преизбиране, ще иска да избегне икономическия шок, който вероятно ще последва евентуално разпадане на еврозоната. А върху оглавявания от Германия курс за икономии вече оказват влияние гневът на  избирателите в Гърция и новият френски президент Франсоа Оланд, който настоява за повече икономически стимули, пише "Вашингтон пост".

В навечерието на срещата на Г-8 дойде новината, че германският канцлер Ангела Меркел е постигнала единомислие с френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Марио Монти, че Европа се нуждае едновременно от фискална консолидация и икономически растеж.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви в декларация, че четиримата лидери са участвали във видеоконференция в четвъртък вечер заедно с президента на ЕС Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за съгласуване на позициите преди срещата на Г-8.

"Постигнато бе високо ниво на съгласие, че фискалната консолидация и растежът не си противоречат, а са необходими и двете заедно," заяви говорителят.

Британският премиер Дейвид Камерън ще заяви пред лидерите на едни от най-големите икономики в света, че трябва да работят заедно, за да попречат на икономическата криза в еврозоната да се разпространи в света, предаде Ройтерс. "Трябва да работим заедно, за да се защитим от глобалното разпространяване на икономическата криза и за да подкрепим световната търговия", е посланието на Камерън към другите лидери от Групата на осемте.

Очевидно разтревожен от влиянието на влошаващото се положение в еврозоната и вероятността от дефолт на Гърция върху британската икономика, Камерън е все по-открит в призивите си към европейските лидери да положат повече усилия, за да спрат дълговата криза. Камерън ще призове Г8 за силни и единни действия, които да гарантират икономическо възстановяване и подкрепа за създаване на работни места.

Споделяне

Още от Свят