Срещата на Световната търговска организация в Аржентина завърши без резултат

Роберту Азеведу и Сусана Малкора

Министерската конференция на Световната търговска организация (СТО) в Аржентина завърши без съществени резултати в обстановка на растящо безпокойство за многостранната търговска система, предаде ДПА.

Участниците не успяха да приемат заключителна декларация. Един от 164-те членове на СТО отхвърли проектодекларация, в която се подчертава важността на многостранната търговия и развитие, съобщи говорителят на СТО Кийт Рокуел.

На срещата не бе постигнато единодушие по каквито и да било важни въпроси. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом я определи като "пропусната възможност".

Генералният директор на СТО Роберту Азеведу изрази разочарование, че конференцията не е постигнала целите си въпреки положените големи усилия. Той каза, че СТО ще трябва да се вгледа в себе си и да се опита да разбере по-добре различните интереси на партньорите си.

"Тъжната истина е, че не успяхме да се договорим дори за спиране на субсидиите за незаконния риболов. Това е наистина възмутително", каза Сесилия Малмстрьом.

СТО също така не е постигнала договореност по "никакви стъпки" в земеделските реформи и дори не е започнала да обсъжда нови теми като електронната търговия, малките и средни предприятия или по-голямата прозрачност на услугите, добави тя.

САЩ не бяха споменати поименно, но в СТО расте безпокойството от протекционизма, който администрацията на Доналд Тръмп иска да въведе в световната търговия, отбелязва ДПА.

В понеделник търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обвини членките на СТО, че наблягат на арбитража вместо на преговорите и заяви, че някои богати страни получават нечестно предимство, защото се отнасят с тях като с развиващи се страни. Лайтхайзър напусна конференцията същия ден.

Роберту Азеведу същевременно подчерта, че много страни са изразили подкрепата си за СТО. "За наше разочарование тази подкрепа не се превърна в действия", отбеляза той.

Председателката на конференцията и бивша външна министърка на Аржентина Сусана Малкора заяви, че на конференцията се е потвърдило, че работата в рамките на СТО няма да се прекрати. Тя подчерта, че участниците са се договорили "да продължат преговорите по оставащите въпроси".

Още по темата
Още от Бизнес