Срещата на Световната търговска организация в Аржентина завърши без резултат

Роберту Азеведу и Сусана Малкора

Министерската конференция на Световната търговска организация (СТО) в Аржентина завърши без съществени резултати в обстановка на растящо безпокойство за многостранната търговска система, предаде ДПА.

Участниците не успяха да приемат заключителна декларация. Един от 164-те членове на СТО отхвърли проектодекларация, в която се подчертава важността на многостранната търговия и развитие, съобщи говорителят на СТО Кийт Рокуел.

На срещата не бе постигнато единодушие по каквито и да било важни въпроси. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом я определи като "пропусната възможност".

Генералният директор на СТО Роберту Азеведу изрази разочарование, че конференцията не е постигнала целите си въпреки положените големи усилия. Той каза, че СТО ще трябва да се вгледа в себе си и да се опита да разбере по-добре различните интереси на партньорите си.

"Тъжната истина е, че не успяхме да се договорим дори за спиране на субсидиите за незаконния риболов. Това е наистина възмутително", каза Сесилия Малмстрьом.

СТО също така не е постигнала договореност по "никакви стъпки" в земеделските реформи и дори не е започнала да обсъжда нови теми като електронната търговия, малките и средни предприятия или по-голямата прозрачност на услугите, добави тя.

САЩ не бяха споменати поименно, но в СТО расте безпокойството от протекционизма, който администрацията на Доналд Тръмп иска да въведе в световната търговия, отбелязва ДПА.

В понеделник търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обвини членките на СТО, че наблягат на арбитража вместо на преговорите и заяви, че някои богати страни получават нечестно предимство, защото се отнасят с тях като с развиващи се страни. Лайтхайзър напусна конференцията същия ден.

Роберту Азеведу същевременно подчерта, че много страни са изразили подкрепата си за СТО. "За наше разочарование тази подкрепа не се превърна в действия", отбеляза той.

Председателката на конференцията и бивша външна министърка на Аржентина Сусана Малкора заяви, че на конференцията се е потвърдило, че работата в рамките на СТО няма да се прекрати. Тя подчерта, че участниците са се договорили "да продължат преговорите по оставащите въпроси".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?