Срещата на Тръмп с Ким Чен-ун ще е в 9 ч. на 12 юни в Сингапур

Срещата на Тръмп с Ким Чен-ун ще е в 9 ч. на 12 юни в Сингапур

Подготовката за срещата на върха на лидерите на САЩ и Северна Корея върви добре. Двамата ще се срещнат в 9 ч. сутринта местно време в Сингапур на 12 юни (21 ч. вашингтонско време на 11 юни, 1 ч. по Гринуич или 4 ч. българско време на 12 юни), каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.


"Подготвяме се активно за тази среща на върха", заяви тя и отбеляза, че е постигнат значителен напредък в дискусиите с Пхенян.


"Първата среща бе насрочена за 12 юни в 9 ч. сутринта местно време", допълни тя.


Пълният дневен ред на срещата все още не е оповестен, отбелязва Асошиейтед прес.


Сара Сандърс определи писмото, което висшият севернокорейски представител Ким Йон-чхол предаде от името на Ким Чен-ун на Тръмп в петък като "интересно", но допълни, че няма да коментира съдържанието му.


Запитана за евентуално смекчаване на американската позиция спрямо Пхенян след неотдавнашния отказ на Тръмп да използва израза "максимален натиск", който дълго време се употребяваше, Сандърс каза, че няма никаква еволюция в американската позиция, предаде Франс прес.


"Нашата политика не се е променила. Ние няма да намалим натиска, докато няма денуклеаризация", увери тя, но не използва също израза "максимален натиск".


Вашингтон иска пълна, проверяема и необратима денуклеаризация на Северна Корея и каза, че е готов да даде гаранции за сигурността на режима, който винаги е смятал ядрения си арсенал като един вид "застраховка живот", отбелязва Франс прес.


От своя страна Ким Чен-ун уверява, че иска да върви към денуклеаризация на Корейския полуостров, но етап по етап. Режимът освен това открито заяви, че отказва каквото и да едностранно разоръжаване.

Споделяне

Още от Свят