Срещата на върха ЕС - Русия се отлага

Срещата на върха ЕС - Русия, която трябваше да се проведе тази седмица, се отлага по искане на Москва.

Съобщено бе, че Русия е настояла за промяна на датата заради желанието на президента Владимир Путин да се срещне с новия състав на Европейската комисия. Очаква се новият екип на Жозе Мануел Дуару Борозу да бъде гласуван от Европейския парламент на 18 ноември.

Барозу оттегли първоначалния състав на ЕК поради риск да бъде отхвърлен от евродепутатите от левите партии, които възразиха срещу номинацията на италианеца Роко Бутильоне.

Бутильоне който бе разкритикуван заради вижданията си, че хомосексуализмът е грях и за ролята на жените в обществото, бе заменен от досегашния италиански външен министър Франко Фратини.

Форумът ЕС - Русия трябваше да се проведе в четвъртък в Хага. Основната тема на разговорите са по-нататъшното развитие на отношенията, най-вече в областта на икономиката; както и въпроси от областта на сигурността, свободата, правосъдието, външната сигурност, образованието, научните изследвания и културата.

Според някои информации обаче причина за отлагането на срещата са продължаващите различия между ЕС и Москва по въпросите на сигурността, предаде ББС.

Очаква се разговорите да се проведат през декември.

Дни след изборите в САЩ Вашингтон разкритикува Москва

В същото време САЩ изразиха чрез посланика си в Москва тревога от плановете на Владимир Путин да засили руската централна власт, като сложи край на прякото избиране на местни ръководители, предаде агенция Франс прес.

Руските депутати одобриха в края на октомври с голямо мнозинство първата част от реформите, предложени от Владимир Путин за засилване на държавата, които предвиждат да се замени избирането на регионалните ръководители с процедура на назначаване, критикувана от западните страни.

Според законопроекта, който трябва да мине още две четения в руския парламент, регионалните ръководители вече няма да бъдат избирани чрез пряко гласуване, а от местните събрания сред един или няколко кандидати, предложени от Кремъл.

Инициативата бе лансирана от президента Владимир Путин след взимането на заложници в Беслан през септември в името на борбата с тероризма.

Пред радио Ехото на Москва посланикът на САЩ в Москва Александър Вършбоу изрази в неделя и безпокойството на САЩ от нарастващата нестабилност на Кавказ.

Споделяне

Още от Свят