Срещата на върха ЕС - Западни Балкани дала самочувствие на българите, смята Лиляна Павлова

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани дала самочувствие на българите, смята Лиляна Павлова

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е дала самочувствие на българските граждани, смята министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

В предаването "Панорама" по БНТтя беше помолена да обобщи с една дума срещата, която събра европейски и балкански лидери в Софияв четвъртък.

"Това е самочувствие, че сме достоен, пълноправен член на ЕС, че нашият глас има значение, че ни уважават", каза Павлова.

Според нея за правителството на Борисов срещата е била "признание", за държавите от Западните Балкани - "надежда", а за европейските лидери - "обединение".

"Лидерите си тръгнаха от София по-обединени", каза Павлова.

Тя отбеляза, че макар пътят на страните от Западните Балкани към ЕС да не е лесен, нито един от лидерите им не е казал "не" на желанието им за присъединяване.

През юни предстои втора среща на върха по темата "Западни Балкани" в Лондон, съобщи още Павлова.

"И защо не през 2025 г - теоретично, но може и да е тогава - не две, а три държави да се включат в ЕС. Както ние в Европа имаме нужда да се реформираме, така и Западните Балкани имат нужда, заедно трябва да се реформираме", отбеляза тя.

На въпрос дали може да оцени сега европредседателството ни, тя заяви, че има още много работа до 1 юли, когато то приключва."Мисля, че оценките, които получихме през изминалите дни, са красноречиви, те говорят сами за себе си, и дават една много висока оценка", каза Павлова.

Споделяне

Още от България