Срещата на върха между двете Кореи ще се състои на 12 или 13 септември

Срещата на върха между двете Кореи ще се състои на 12 или 13 септември

Срещата на върха между двете Кореи ще се състои на 12 или 13 септември в Пхенян, заяви днес съветник на южнокорейския президент, цитиран от ТАСС.

Вчера двете страни се договориха за нова среща на високо равнище, но съобщиха само, че тя ще се състои идния месец в севернокорейската столица.

На 27 април южнокорейският президент се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Панминчжон, в демилитаризираната зона между двете страни. Това бе историческа, първа по рода си среща от 10 години, на която бе подписана декларация за мир, благоденствие и обединение на Корейския полуостров.

След това Мун и Ким се срещнаха отново в Панминчжон на 26 май.

Южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон-уа е запознала днес държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с резултатите от вчерашните преговори между делегации на Сеул и Пхенян в пограничния населен пункт, съобщи агенция Йонхап. Кан и Помпейо са разговаряли по телефона.

Вчера в Панминчжон двете Кореи се договориха за нова среща на върха по някое време през септември в рамките на прилагането на споразумението, подписано през април, припомня Йонхап.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилващите се спекулации, че преговорите за денуклеаризиране на Корейския полуостров са попаднали в задънена улица. Според наблюдатели Сеул настоява за скорошна среща на върха в Пхенян, за да бъде намерен изход от ситуацията и Северът да продължи по пътя на закриването на ядрената си програма.

Споделяне

Още от Свят