Срещата на върха на Г-20 не преодоля различията за Сирия

Путин и Обама се срещнаха, не "на крак", но приседнаха за малко в кулоарите на двореца

Владимир Путин и Балак Обама

Участниците в срещата на върха на на Г-20 в Санкт Петербург вечеряха в четвъртък в двореца Петерхоф, а главната тема на неформалния разговор бе ситуацията в Сирия. Стана ясно, че в разговорите не е настъпил никакъв пробив или обрат.

Празничната атмосфера на вечерята на помогна да се промени отношението на участниците в срещата към режима на Башар Асад, нито на оценката на вероятността и целесъобразността на удара по Сирия.

"Приключи вечерята, на която се потвърдиха различията за Сирия", написа в Туитър министър-председателят на Италия Енрико Лета.

Президентът на САЩ Барак Обама даде да се разбере, че не е хранел надежда да успее да повлияе на позицията на Русия на вечерята. За разлика от останалите лидери Обама дойде с почти едночасово закъснение и не се включи в разходката в парка Петерхоф преди самата вечеря, организирана от руския президент Путин.

Путин изрично предложи сирийската тема да бъде обсъдена на вечерята в Петерхоф, за да "не се трупа всичко на едно място": формално срещата на върха на Г-20 бе посветена изключително на проблемите на световната икономика.

Русия не промени позицията си

Впрочем проблемът със Сирия е проблем и на световната икономика.

"Беше отбелязано, че (...) последиците от евентуалната външна намеса в сирийските въпроси (...) могат да имат извънредно негативно влияние на световната икономика", каза пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, описвайки срещата на лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Брифингът на Песков, който се състоя два часа преди вечерята на участниците в срещата, само потвърди, че руската позиция по отношение на Сирия не се е променила.

"Ние не можем да приемем доказателства, които не са доказателства, които са твърде далеч от това да са убедителни", каза Песков, повтаряйки след шефовете си доводите им пред онези западни държави, твърдящи, че в предградието на Дамаск на 21 август правителствените войски са използвали химическо оръжие.

Чрез Песков Русия още веднъж заяви, че законното решение за военна намеса в сирийския конфликт може да бъде взето само от Съвета за сигурност на ООН.

С рязко изявление по отношение на руската позиция за Сирия в същото време излезе постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър. Тя каза, че "Русия продължава да държи Съвета за сигурност като заложник и се отклонява от задълженията си към международната общност", имайки предвид, че Москва блокира проектите за резолюции за Сирия.

Позициите на другите страни също не се промениха – те, впрочем, нямаха намерение да ги променят на тази среща, изначално посветена на икономически въпроси.

Новите доказателства

Междувременно премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че британските власти разполагат с нови доказателства, че в Дамаск е било използвано химическо оръжие.

В интервю за ББС в Санкт Петербурт той каза, че британските експерти са открили зарин по обувки и дрехи, взети от Дамаск.

Президентът на САЩ Барак Обама очаква единствено санкция от конгреса, за да удари по Сирия. Франция чака решението на САЩ. Парламентът на Великобритания реши да не се намесва в нова военна операция и в крайна сметка чака изводите на комисията на ООН. Германия заедно със съюзниците от НАТО доказва на света, че именно войските на Асад са използвали химическо оръжие, но във военна операция категорично не иска да се забърква.

Сунитските монархии са готови да платят за военна операция на Запада срещу светския режим на алауита Асад, който е ключов съюзник на шиитския Иран.

Посещението на Брахими

Сирийският въпрос ще бъде обсъден и днес, петък, на втория ден от срещата на върха, но на равнище външни министри на двайсетте. За участието в тяхната работна закуска в Санкт Петербург спешно долетя специалният представител на генералния секретар на ООН Лахдар Брахими. Той се опитва да постигне най-скорошно провеждане на преговори за мирно разрешаване на конфликта в Сирия.

Според замисъла на инициаторите в тези преговори трябва да участват и представители на властите, и на бунтовническите части в Сирия, доколкото в момента и едните, и другите нямат реални представители.

А иначе – останалата част от срещата на върха – разговори на лидерите на Г-20 с бизнеса и синдикатите, работно заседание и работен обяд – останаха без особено значение, защото темата за Сирия ги измести.

Що се отнася до среща на четири очи Путин – Обама, двамата си стиснаха ръцете, усмихнаха се един на друг и размениха една-две фрази. По официални данни Барак Обама има намерение да се срещне в Санкт Петербург не с Путин, а с местните правозащитници и представители на руската гей-общност.

Руската страна продължава да повтаря, че двустранна среща Путин – Обама е напълно възможна. Макар да не е предвидена, двамата могат да се срещнат "на крак", за да разменят няколко думи, според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

Впрочем среща между двамата лидери имаше, предаде РИА Новости следобед в петък. Двамата се срещнаха в кулоарите на двореца, където се провеждаше заседанието на Г-20. Обсъден е бил сирийският въпрос. Противоречията си остават, каза помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков. По думите му срещата на Путин и Обама се е състояла "не на крак, а седейки в кресла и продължила около 20 минути”. Ушаков допълва, че двамата лидери са се разбрали "за продължаване на контактите, основно по линия на външните министрества, включително по редица въпроси, свързани със Сирия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?