Срещата на върха НАТО - среща на европейските страхове по отношение на Тръмп

Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп

Ръководителите на страните членки на НАТО се боят от срещата си на върха с Доналд Тръмп утре и вдругиден в Брюксел, тъй като очакват да бъдат подложени на натиск, ако не и нахокани, от един отмъстителен американски президент, който изисква споделяне на финансовото бреме, дори с риск да отслаби доверието в алианса.

Европейците се страхуват даже, че Тръмп може да се опита да ги раздели чрез възможни отстъпки за Русия точно преди историческата среща с Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, смятат много анализатори.

"Съединените щати харчат много повече за НАТО от всяка друга Страна. Не е нито справедливо, нито приемливо", предупреди вчера в Туитър Доналд Тръмп. "Въпреки че тези страни увеличиха вноската си откакто станах президент, те трябва да правят за това повече", допълни той.

Разочарована от неуспеха на срещата на върха на Г-7 наскоро, Франция се надява срещата на НАТО "да демонстрира единството на съюзниците", а също, че "всички партньори полагат усилията, с които са се ангажирали", заяви вчера Елисейският дворец.

"Опасяваме се обаче, че това няма да стане", отбеляза президентството.

В края на юни Тръмп изпрати заплашителни писма на девет страни от НАТО, в това число Германия, Канада и Норвегия, приканвайки ги да спазят ангажимента си да увеличат военните си разходи на 2 процента от брутния си вътрешен продукт през 2024 г.

Подялбата на разходите ще е една от основните теми на срещата на върха, потвърди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е норвежец.

"Германия е с 1 процент (от своя БВП), САЩ са с 4 процента, а НАТО облагодетелства Европа много повече, отколкото САЩ. Според някои САЩ осигуряват 90 процента от финансирането за НАТО, докато много други страни са далече от 2-та процента от (БВП), които обещаха да внасят", отбеляза критично президентът вчера.

На миналогодишната среща на върха Тръмп вече упрекна съюзниците, че дължат "огромни суми пари" на НАТО.

"Мъчителна среща на върха"

"Тази среща на върха ще бъде мъчителна", предрече европейски дипломат, пожелал анонимност. "Успехът ѝ ще зависи от настроението на Доналд Тръмп", уточнява висш представител на алианса.

"При управлението на Тръмп някаква дълбока несигурност е обхванала главните европейски действащи лица като цяло", подчертава френският евродепутат Арно Данжан, специалист по въпросите на отбраната.

"Не става въпрос само за съмнения в надеждността на американските ангажименти в рамките на алианса, а и за насоките на една непостоянна американска външна политика, способна, както поради изолационизъм, така и поради авантюризъм, да навреди на европейските интереси в областта на сигурността", коментира той.

Освен това, според Пиер Вимон, бивш изпълнителен генерален секретар на Европейската служба за външна дейност (втори по ранг в европейската дипломация), първата голяма двустранна среща Тръмп-Путин, няколко дни по-късно, е "много по-важна" за американския президент, отколкото срещата на НАТО.

"Той ще иска да получи нещо от срещата си с руския президент, пробив по украинския въпрос, блокиран въпреки положените от Франция и Германия усилия", казва френският дипломат - асоцииран изследовател в мозъчния тръст "Карнеги Европа".

Като остана уклончив по въпроса за Крим, който Русия анексира през 2014 г., Доналд Тръмп изпрати послание до Путин", отбелязва Томас Каръдърс, вицепрезидент на Фондация "Карнеги".

"Целта на Путин е да всее разделение между САЩ и европейците и сред европейците. Той ще изпитва наслада на срещата на върха на НАТО", прогнозира американският експерт.

Натрапчивата мисъл за разделението

Пораждането на разделение е натрапчива мисъл за Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО не може да отрече сериозните различия, които противопоставят САЩ на останалите членове на алианса. Ще му се да вярва обаче, че те ще стихнат по време на срещата на върха.

Непредвидимостта на американския президент обаче подхранва всевъзможни хипотези.

"Той би могъл да направи така, че да бъдат отменени ученията "Трайдънт джънкчър", планирани за есента в Норвегия и обявени за най-големите маневри, организирани от НАТО след края на Студената война, с мотива, че те може да бъдат сметнати от Русия за заплаха и че ще струват прекалено скъпо на американците данъкоплатци", отбелязва Иън Бонд, експерт по Русия в мозъчния тръст Център за европейски реформи (CER).

В добавка, поддържаните от Доналд Тръмп съмнения в реалното желание да задейства автоматично САЩ в случай на нападение срещу някой от европейските им съюзници, както постановява член 5 от договора на НАТО, или за предислоциране на американските войски в Германия, карат някои европейци да ускорят ориентацията към автономност.

"Европа на отбраната е необходима структура в този контекст", казва френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли.

Франция привлече девет други страни от ЕС, включително Германия и Великобритания, в европейска Група за интервенция, способна да осъществи бързо военна операция, евакуация в страна във война или да окаже помощ в случай на бедствие.

"Тези усилия допълват тези в рамките на НАТО", уверява Парли.

ЕС и НАТО подписаха днес в Брюксел нова съвместна декларация за сътрудничеството си.

По БТА

Споделяне

Още от Свят