Срещата ОПЕК+ отложена, петролът пак поевтиня

Срещата ОПЕК+ отложена, петролът пак поевтиня

Телеконференцията на формата ОПЕК+ на страните от петролния картел и държавите производителки, които  не членуват в организацията, беше отложена от 6 за 9 април по технически причини, подготовката за нея продължава. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, цитиран от ТАСС.

По-рано при старта на азиатската търговия цената на сорта Брент падна с 12 процента, а на американският лек петрол – с над 10 на сто, но по-късно през деня цените си възвърнаха част от стойността и нивата на спада се стабилизираха средно на 3.5 на сто. В лондонската търговия фючърсните сделки около обяд се търгуваха на цени от 32.96 долара за барел при сорта Брент, което е с 3.31 на сто по-малко. При американския лек петрол спадът е 3.85 процента до 27.25 долара за барел.

В отговор на въпрос за принципното участие на Русия в срещата за допълнително свиване на добива на петрол от държавите, участващи в споразумението ОПЕК+, представителят на Кремъл каза, че "е ставало дума за това, че стабилизирането на пазара изисква участието и на тези държави, които досега не са участвали в координацията". По думите му за това говорят "ония, с които в момента сме в работен контакт". Песков не назова конкретни страни. "Смятам, че всички трябва да почакат до телконференцията, която ще се състои тази седмица", призова той.

Прессекретарят на президента Владимир Путин напомни думите му, че Москва е готова на взаимодействие и е заинтересована от такова с останалите страни за цените на стабилизация на пазара на енергоносители.

Обявената за 6 април  среща на страните от формата ОПЕК+ трябваше да обсъди намаляване на добива на петрол между 6 и 10 млн. барела дневно. Предложението за срещата дойде от Саудитска Арабия, която в отговор на несъгласието на Русия за свиване на производството наводни пазари цените достигнаха невиждани от десетилетия дъна.

Очакванията бяха в срещата да се включат и САЩ, Канада и други държави.

До провеждането на новата среща в четвъртък се очаква цените на петрола да останат волатилни  - с големи спадове и скокове.

Мерките в страните по света срещу разпространението на коронавируса, включително в САЩ, Великобритания е редица държави от Европа и Азия, доведоха до резкия спад в търсенето на енергийни продукти, а в същото време продължилата месец война между Саудитска Арабия и Русия остави на пазара далеч по-големи количества, от колкото принципно има нужда коментира ББС в понеделник.

Това принуди САЩ да влязат в ролята на посредник за постигане на споразумение между двете държави. Американският президент Доналд Тръмп каза, че очаква двете държави да намалят добива си, но Рияд настоява да има спешна среща на петролния картел по въпроса.

Споделяне

Още от Бизнес