Срещата Пауъл-Шрьодер не успя да разтопи леда

Нито Шрьодер, нито Пауъл гледаха един към друг по време на пресконференцията. Нямаше нито усмивки, нито закачки, нито дори ръкостискане на внимателно аранжирания брифинг на открито на фона на развяващите се знамена на Германия, САЩ и ЕС.

След кратки изявления Шрьодер- в остър разрез с обичайната си практика - обяви, че двамата няма да отговарят на въпроси и бързо отведе Пауъл.

Шрьодер и германският външен министър Йошка Фишер тръгнаха с наведени глави, обградили Пауъл, който вървеше с обичайния си строг военен маниер.

Когато конвоят на Пауъл потегли, Фишер бързо се насочи към правителствените сгради, за да обсъди срещата. Той имаше отделни разговори с Пауъл по-късно днес.

Пауъл е първият високопоставен представител на правителството на Буш, посетил Берлин за почти година. Последната визита на високо равнище бе на самия Буш през май 2002 г. След това отношенията бързо се влошиха заради Ирак, а САЩ бяха бесни, когато член на кабинета на канцлера сравни Буш с Адолф Хитлер.

Въпреки мрачното настроение срещата постигна няколко конкретни резултата. Шрьодер заяви, че Германия ще подкрепи американските инициативи за скорошно прекратяване на санкциите на ООН срещу Ирак. Ние сме на мнение, че санкциите вече са безсмислени и трябва да бъдат отменени възможно най-скоро, каза той.

Пауъл, който по-рано в интервю за германска телевизия определи това като тест за бъдещите отношения между Берлин и Вашингтон, заяви, че е доволен от позицията на Германия.

Вдигането на търговските санкции на ООН, наложени на Ирак преди повече от десетилетие, е една от основните цели на Съединените щати.

Наблюдатели в Берлин обаче твърдят, че големият проблем се крие в детайлите и че германците все още не са дали окончателно зелена светлина.

Шрьодер каза още, че ще обмисли американските призиви за разширяване на зоната на действие на миротворците в Афганистан, които в момента са под германско и холандско командване, извън столицата Кабул.

По БТА

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?