Срещата Тръмп - Ким: Триумф на шоуто над съдържанието

Американският президент направи големи отстъпки срещу нищо в замяна

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп

Като телевизионно шоу бе неустоимо. Звездата от "Стажантът" (американско риалити шоу с водещ Доналд Тръмп от 2004 до 2015 г.-бел.ред.) крачи властно по червения килим и протяга ръка, готов да сключи сделката на живота си. Отсреща е Ким Чен-ун, лидер на най- потисническата диктатура в света, който в своя костюм в стил "Мао", прическа и претенции, е като внесен директно от 1950-те и който само преди девет месеца обеща да "укроти с огън изкуфелия американски дядка". Накрая се оказа, че огън не е необходим: прекратяването на изпитанията на оръжия и поканата за среща на върха бяха достатъчни, пише британското сп. "Икономист" в коментар на историческата среща между американския президент и лидера на Северна Корея в Сингапур.

Президентът Доналд Тръмп каза, че за него е "чест" да се срещне с Ким, който съответно обеща "пълна денуклеаризация" в замяна на гаранции за сигурността. "Това беше много велик момент в историята на света", каза Тръмп на пресконференция.

Ако историята играе някаква роля във всичко това, то тя е в тенденцията да се повтаря. Северна Корея отново и отново обещаваше да се разоръжи в течение на последните 30 години, всеки път отказвайки се, след като прибере щедро представените ѝ стимули. Ако с паянтовото споразумение, подписано от Тръмп и Ким в Сингапур, се случи обратното, както твърди Тръмп, то Америка трябва да е пределно ясна и точна по отношение на ядрения режим, който договаря със Северна Корея. Уви, до момента Тръмп изглежда по-запален да си играе на преговори за вдигане на рейтинга, което заплашва не само възможността за смислена сделка, но също и американските позиции в Азия, коментира "Икономист".

Сингапурски прегръдки

От срещата тази седмица произтече едно безспорно добро нещо. Да се водят разговори е много по-добре, отколкото войнствената размяна на обвинения преди това. Светът трябва да е благодарен, защото войната изглеждаше на дневен ред.

Другото хубаво нещо е проблясъкът на надежда. Никога не бива напълно да се отхвърля идеята, че Ким възнамерява да промени курса. Той е около 30-годишен (както повечето неща в неговата страна, така и точната му възраст е тайна) и може да се чувства потиснат от мрачната перспектива да прекара целия си живот в ядрена надпревара. За да издържи режимът му, той се нуждае от достатъчно пари да купува конвенционални оръжия и да умиротворява градската средна класа, която в последните години започна да се радва на някакъв оскъден разкош. Може би не го устройва и това, че страната му е зависима за всичко от Китай – от петрол и парични преводи - до самолета, с който Ким летя до Сингапур.

Ако Ким гледа на ядрените оръжия частично като на разменна монета, това е нещото, което САЩ могат да използват в момента за максимален натиск. Това би трябвало да е времето за разговори.

Тръмп беше прав да тества тази възможност. Потенциалната награда включва не само оттегляне с крачка назад от разговорите за война, но и премахване на постоянна заплаха над Азия, а напоследък и над САЩ. Освен това, като се имат предвид споровете на Китай с Америка за търговията и сигурността, Северна Корея може да стане образец за това как две суперсили могат да работят заедно, във взаимен интерес.

От гледна точка на подобни амбиции, обаче, Сингапур бе разочарование. Тръмп се хвали с невероятното постижение, че просто е бил там; в действителност Северна Корея бе тази, която през цялото време искаше разговори.

За Ким, предложението да се срещне като равен с действащия президент на Съединените щати, е потвърждение отвън за неговия богоподобен статус у дома – за него това беше неочакван и дълго жадуван дар.

Той можеше да използва срещата като сигнал за обрат в досегашната практика на измами от страна на Северна Корея. Независимо от предполагаемите интензивни преговори преди Сингапур, обаче, споразумението от тази седмица не съдържа никакви обвързващи Пхенян ангажименти, отбелязва "Икономист".

"Пълната денуклеаризация" звучи добре, но Северна Корея не е поставила график. Тя може, както в миналото, да използва този термин по отношение оттеглянето на американските войски от Южна Корея или дори за разоръжаването на самата Америка, която теоретично е обвързана да направи това съгласно Договора за неразпространение на ядрено оръжие, от който Северна Корея случайно се отказа.

В споразумението също така не се споменава за верификация. Екипът на Тръмп настоява, че това би било непозволен достъп, но досега "доказателствата" на Ким за унищожаване на изпитателни полигони са се ограничавали до допуска на няколко журналисти да наблюдават от безопасно разстояние.

Верификацията трябва да включва инспектори, които имат право да посещават който и да е от стотиците севернокорейски обекти, граждански и военни, при това в кратък срок след искане на проверката. Готовността на Ким да приеме такъв режим е реалният тест за това дали споразумението е сериозно.

Обезпокоително е, че Тръмп изглежда решен да е "продавачът" на сделката. На пресконференцията, докато докато правеше излияния за качествата на Ким, той обяви, че Америка неразумно е отменила военните учения с Южна Корея, докато са в ход преговорите със Северна.

Като се има предвид, че южнокорейската армия се нуждае от чести учения, за да остане в бойна готовност, това беше голяма отстъпка, срещу която Тръмп явно не получи нищо. Той каза, че санкциите срещу Северна Корея ще останат, докато процесът на разоръжаване не стане необратим. Освен това призна, че Китай вече прилага санкциите не толкова стриктно (Китай настоява за по-нататъшното им смекчаване), "но това е ОК".

Ким трябва да знае, че Тръмп ще се бори останалите държави отново да затегнат мерките срещу Пхенян.

Тръмп хвърли доста труд за споразумението със Северна Корея, но така, както се оттегли от доброто ядрено споразумение с Иран, така трябваше да е готов да се откаже от лошото споразумение със Северна Корея, иначе Ким ще го води за носа. Това е тест за сериозността на Тръмп.

Задръжте с Нобеловата награда

Азиатските съюзници на Америка са прави да се тревожат дали Тръмп ще пожертва тяхната сигурност в името на сделка, водеща до задънена улица. Той не предупреди Южна Корея и Япония, че отменя военните учения (използвайки севернокорейското определение, че това са "провокативни" учения). Той говори за американските ангажименти към Азия като за скъпоструващо бреме, едновременно казвайки, че иска да изтегли войските си у дома.

Договарянето със Северна Корея е шанс за Тръмп да укрепи Договора за неразпространение на ядрените оръжия и pax Americana. Той с голяма вероятност ще отслаби и двете, рискувайки регионални оръжейни надпревари и дори война.

Ким, от своя страна, за шест месеца израсна от парий до държавник. Отвратителният начин, по който неговият режим се отнася със собствения си народ, е в значителна степен забравен. Частично му бе простено за това, че нееднократно нарушава договори и резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Сключването на каквато и да е сделка с подобна фигура е неприятно. Сключването на лоша сделка бе било морална и дипломатическа катастрофа, обобщава британското списание "Икономист".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят