Срещата Тръмп-Ким Чен-ун се подготвя с шведско посредничество

Маргот Валстрьом

Севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо се срещна в Стокхолм с шведския премиер Стефан Льовен. Това стана в рамките на визитата на първия дипломат на КНДР в Швеция, състояла се след нееднократно отправените от Стокхолм предложения да съдейства за евентуални преговори между САЩ и Северна Корея, предаде ДПА.

На 9 март изненадващо бе съобщено, че американският президент Доналд Тръмп е приел покана да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да обсъдят ядрените дейности на Пхенян. Засега няма насрочена дата, не е определено и мястото.

Говорителят на Льовен отказа да коментира срещата между шведския премиер и севернокорейския министър. След нея Льовен замина за Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел.

Швеция може да изиграе ключова роля като канал за комуникация между САЩ и Северна Корея: скандинавската страна има посолство в КНДР от 70-те години и представлява пред Пхенян и дипломатическите интереси на Вашингтон.

След като пристигна в Стокхолм, И Йон-хо проведе работна вечеря с шведския министър на външните работи Маргот Валстрьом. Двамата министри се срещнаха и днес, като се очакваше двустранните разговори да се съсредоточат върху теми като ситуацията със сигурността на Корейския полуостров.

"Сега имаме нужда от диалог и се радваме, че тази среща се провежда", каза днес Валстрьом. "Но същевременно нито сме наивни, нито искаме да създаваме впечатление, че можем да решим световните проблеми."

"Бих казала, че от страните (в конфликта около Корейския полуостров) зависи каква посока ще бъде зададена и ако имаме възможност да използваме по най-добрия начин ролята и контактите си, ще го направим."

Говорител на Валстрьом заяви, че по-късно ще бъде разпространено изявление за разговорите.

Очаква се севернокорейският дипломат да остане в Швеция и през почивните дни заради други свои ангажименти, заявиха шведски официални източници.

Споделяне

Още от Свят