Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Срещата Тръмп-Ким завърши преждевременно без споразумение

Според Вашингтон Северна Корея е поискала прекалено много, а лидерът й не е бил готов за споразумение

15 коментара
Доналд Тръмп маха преди да отлети за Вашингтон, сн. ЕПА/БГНЕС

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой приключи без постигане на споразумение за денуклеаризацията на КНДР.

В разпространено днес изявление на Белия дом се посочва, че срещата на двамата лидери е била изключително конструктивна. Тръмп и Ким са обсъдили различни възможности за напредък по въпросите на денуклеаризацията и икономическото сътрудничество. В съобщението се подчертава, че споразумение за денуклеаризацията за момента не е постигнато, но екипите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун с нетърпение очакват следващата си среща.

Тръмп и Ким се срещнаха вчера във виетнамската столица за първи кратък кръг от преговори, последван от вечеря. И двамата изглеждаха в приповдигнато настроение, а Тръмп каза, че е доволен от хода на преговорите, въпреки критиките че не напредват достатъчно бързо.

Тази сутрин най-напред двамата се срещнаха на четири очи за над 30 минути, след което пристъпиха към преговори в разширен формат, които се очакваше да продължат няколко часа.
Според официалната програма двамата трябваше да продължат преговорите с работен обяд, последван от церемония по съвместно подписване на документи, след което Тръмп трябваше да даде пресконференция в своя хотел в 16.00 часа местно време.

Тръмп и Ким обаче напуснаха по-рано от планираното мястото на срещата - хотел Метропол. Без обяснения на причините работният обяд беше отменен, а пресконференцията - изтеглена с два часа по-рано.

Веднага след нея Тръмп отпътува от Виетнам. "Сега се качвам на самолета и излитам към едно прекрасно място, наречено Вашингтон", заяви пред журналисти Тръмп преди да се качи борда на президентския самолет.

Според Денис Уайлдър, бивш служител на ЦРУ и съветник по азиатските въпроси на американския президент Джордж Буш-младши в шестранните преговори за денуклеаризацията на Северна Корея, такова прекъсване на среща на високо равнище по подобен начин е нещо безпрецедентно. Уайлдър посочва, че азиатците много държат на протокола, и анулирането на обяда със сигурност е дошло от американска страна.

Според бившия съветник на Буш-младши това е опасността, когато лидерите директно започват да преговарят по въпроси, по които не е било постигнато предварително споразумение на работно равнище. Уайлдър визира факта, че Тръмп се опитва да ръководи лично процеса на преговорите, вместо да го повери на сътрудници, тъй като е установил, както уверява, "необикновена връзка" с Ким.

Северна Корея е поискала прекалено много

На пресконференцията си преди да замине Тръмп обясни, цитиран от Асошиейтед прес, че Северна Корея е поискала прекалено много на срещата в Ханой. По думите на Тръмп в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени ѝ международни санкции.

Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо заявиха категорично, че Съединените щати няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Тръмп заяви, че Ким е поел ангажимент и в бъдеще да продължи да не извършва ядрени и ракетни опити.

Американският президент каза, че срещата с Ким е завършила в приятелски тон, но отбеляза, че по време на преговорите си с Ким не е поемал ангажимент за следваща среща.

Според Тръмп не са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея. Не бива "да говорим за налагането на още санкции. В Северна Корея има много забележителни хора, които също трябва да живеят", посочи американският лидер.

Майк Помпейо заяви, че му се е искало на срещата в Ханой двете страни да стигнат по-далеч в преговорите. Според американския държавен секретар Ким Чен-ун не е бил готов за това.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че въпреки липсата на постигнато споразумение на срещата във Виетнам, разговорът на Тръмп с Ким е бил продуктивен, а преговорите на САЩ с КНДР ще продължат.

По-късно на борда на самолета за Вашингтон пред журналисти Помпейо каза, че САЩ и Северна Корея може да проведат още срещи, но няма план това да стане веднага, предаде Ройтерс.

"Не сме определили дата. Струва ми се, че ще отнеме известно време, всеки има нужда да се реорганизира малко. Но съм много обнадежден, че специалният пратеник Бигън и този екип ще се съберат, преди да е минало много време", каза Помпейо.

"Тръмп беше доста откровен"

За един президент, който с неохота признава провалите, Тръмп беше доста откровен за причините защо не е била сключена сделка с Пхенян, отбелязва "Файненшъл таймс". Той обяви, че Пхенян се е съгласил да разруши Йонбьон - главния си ядрен комплекс, в който има предприятия за обогатяване на уран и на плутоний. Ким обаче не се е съгласил да унищожи другите си ядрени обекти, в това число и таен комплекс за обогатяване на уран, който САЩ поискаха да бъде унищожен, за да облекчат санкциите на ООН срещу Пхенян.

Днес Тръмп заяви, че "Йонбьон може и да е много голям, но не е достатъчно голям, за да бъде оправдана отмяна на санкциите". Той допълни, че САЩ са разкрили и други неща, в това число и тайния обект за обогатяване на уран, за чието съществуване Пхенян никога не е признавал открито. "Мисля, че те (севернокорейците) бяха много изненадани, че ние знаем това", заяви Тръмп.

Според Джон Кърби, бивш говорител на Пентагона и на Държавния департамент при президента Барак Обама, на Тръмп трябва да се признае заслугата, че не се е съгласил на лоша сделка. Преди срещата на върха в Ханой критици предупредиха, че американският президент може да вземе за решение за облекчение на санкциите срещу Пхенян, само за да може да обяви постигането на споразумение със Северна Корея, припомня "Файненшъл таймс".

Според Дейвид Ким, бивш служител на Държавния департамент, важното е изходът от срещата да не се възприема като провал. Според експерта, докато двамата лидери запазват политическата си воля и продължават да разговарят, може да се очаква напредък в бъдеще.

"Въпреки, че ще има моменти на вълнение, на разочарование и на неприятности, тази драма между Ким и Тръмп е предопределена да има положителен край, докато двамата "любовници" запазят ангажиментите си", коментира шеговито анализаторът.

Неизпълнената цел на срещата

Целта на срещата в Ханой бе да конкретизира ангажиментите, поети през юни миналата година на срещата в Сингапур, на която Тръмп и Ким подписаха обща декларация за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Съединените щати настояват Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Северна Корея иска обаче преди това да бъдат отменени наложените ѝ международни икономически санкции.

Ким заяви в Ханой, че има перспектива за създаване на постоянно американско дипломатическо представителство в Северна Корея, а Тръмп бе умерен в очакванията си за решаване на въпроса с денуклеаризацията в краткосрочен план. "Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи тези дни американският държавен глава.

Тръмп често уверява, че няма нужда да се бърза с убеждаването на Северна Корея да се разоръжи, ако тя се въздържа от ракетни и ядрени опити.

Вчера Ким Чен-ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.

Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен-ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал. "Сигурен съм, че в дългосрочен план ни чака фантастичен успех със Северна Корея. Тя ще се превърне в икономическа сила", заяви Тръмп.

След пристигането си в Ханой американският президент непрекъснато даваше за пример комунистически Виетнам, който възприе пазарната икономиката и загърби конфронтацията със Съединените щати. "Малко други места по света се развиват толкова добре като Виетнам. Със Северна Корея ще се случи същото, ако реши да извърши денуклеаризация", написа Тръмп в страницата си в Туитър.

Южна Корея изрази съжаление

Южна Корея изрази съжаление, че срещата е завършила със споразумение, но според Сеул двете страни са постигнали значим напредък, предаде Ройтерс.

Южнокорейското президентство (известно като Синият дом), заяви, че Тръмп и Ким са постигнали "по-значим напредък от всякога", и добавя, че готовността на Тръмп да продължи диалога създават перспектива за нова среща.

Южнокорейските медии обаче реагират с безпокойство на провала на срещата по ядрения въпрос между Тръмп и Ким, предаде Асошиейтед прес.

Агенция Йонхап пише, че проблемът със сигурността на Корейския полуостров се е върнал в "в началната си точка" и че дипломатическата инициатива да бъде решен въпросът с ядреното противопоставяне със Севера сега е "на кръстопът".

Вестник "Файненшъл нюз" се пита дали Вашингтон и Пхенян ще успеят да задържат натрупаната инерция в диалога и очаква преговорите по ядрения въпрос да се превърнат в продължителна битка.

По-късно днес се очаква коментар за изхода от срещата Тръмп-Ким да направи и южнокорейският президент Мун Дже-ин, който миналата година се срещна три пъти с Ким и усърдно лобираше за съживяване на дипломатическите връзки по ядрения въпрос между Вашингтон и Пхенян.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Real ''Mickey''
  #15

  Дмитрий100(доказан комунисте, както Друг-друзята ти), къде беше когато Тръмп нарече Кимчо - Рокет Ман и му показа кой има по големия БУТОН, и че ще му накъдри прическата?Или тогава рива, че Тръмп не се държал Почтено и бил Не"президентшъл" с "държавен глава" на "суверена държава"?Ега ти, жалките клоуни сте назали и тук..борещи се с "ИпериализЪма" на САЩ

 2. Коментарът е изтрит в 05:22 на 01 март 2019 от автора.
  #14
 3. dimitardi100
  #13

  Безпрецедентно прекъсване на срещата означава провал на срещата ! Гръмките лозунги на Тръмп останаха без никакво покритие, но за сметка на това потупа по рамото Ким и го похвали като много добър ръководител, този който уби толкова много хора, в това число и чичо си , а милиони страдат от недохранване !?! Гледайки Тръмп, човек не знае, да се смее ли или да плаче ?

 4. Real ''Mickey''
  #12
  Отговор на коментар #7

  Таварищ, престани с манипулациите си!!!!!Тръм се среща с Ким за ЯДРЕНО РАЗОРЪЖАВАНЕ!!! И дай Боже СКорея да стане малко по НОРМАЛНА държава! Всички НОРМАЛНИ ХОРА искаме това и се надяваме да стане!!!! А какво искат ТурбоЛиберастите и руските слуги като тебе??? Хващане за гушите на срещата ли???? Ръкопашен бой ли?Тръмп обясни, как Дебелото е казало каквото трябва и му позволява ситуацията: "Kim felt badly about it. He felt very badly."Какво повече искате? Разбира се, че ще опита и да се оправдае! Е, познавайки манталитета на такива като Ким комунистически тикви(какъвто впрочем си и ти) - и това което е казал, е НЕЧУВАНО ПОСТИЖЕНИЕ Кога ще чуем накива думи и от вас за гнусотиите ви?

 5. edin.drug
  #11
  Отговор на коментар #10

  Ти дори не си мишка, а зомби - "тръмпо-зомби" :)))

 6. Real ''Mickey''
  #10

  Както винаги, Тръмп постъпи БЕЗУПРЕЧНО!!!!(въпреки Плювалниците и саботажите им)

  Както не веднъж съм писал: Няма НОРМАЛЕН човек, който да си е мислил че Ким, ей тъй от раз, ще унищожи всичко. Дори и да има доверие на Тръмп, Ким много добре знае, че Тръмп няма да е вечен президент.(а фейк-Медиите лансират дори, че втори мандат нямало да има)
  Ким не е глупав, а и си пази кожата. Постепено с Тръмп ще уточнят гаранциите и ще ги узаконят. Но Тръмп няма да се остави да бъде преметнат(както предни президенти

 7. Калико Джо
  #9
  Отговор на коментар #4

  На български това се нарича - да казваш на черното бяло!

 8. edin.drug
  #8

  Нека да припомним, че освен диктаторът Ким Чен-ун, виновен за смъртта на момчето, Тръмп защити саудитския принц Мухамад, който "не знаел" за зверското убийство на Хашоги и "се чувствал много зле" за станалото. Тръм защити и Путлер, който бил казвал истината, а не американското разузнаване! Всеки, който защитава този мизерник е предател на нормалното цивилизовано достойнство, на което се крепи нашата култура.

 9. edin.drug
  #7

  На въпросите на журналистите този ГЬОНСУРАТ Тръмп заяви че Ким не можел да знае за студента, защото в лагерите имало много хора. В ЛАГЕРИТЕ ИМАЛО МНОГО ХОРА! Значи Тръмп преговаря с държавен глава на страна с лагери, пълни с много хора - приятелски. И как не е знаел? Това беше международен скандал!

 10. edin.drug
  #6

  Това, което нито една наша медия досега не е споменала е, че палячото е заявил, че Ким Чен-ун НЕ Е ЗНАЕЛ за американския студент, Ото Уормбиър, 22 годишният студент, който беше арестуван в Пхенян и набеден за "открадване" на агитационен плакат, а след това и за шпионаж в полза на САЩ в 2015 г. След 17 месеца в лагер, подложен на нечовешки мъчения, той беше върнат и умря месеци след завръщането си без да дойде в съзнание. Родителите му разказваха за изкъртените зъби, белезите, деформираните му крака.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.