Срещата Тръмп-Путин в Хелзинки ще бъде след форума на НАТО в напрегнат момент

Срещата Тръмп-Путин в Хелзинки ще бъде след форума на НАТО в напрегнат момент

Президентът Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин потвърдиха вчера плановете си да седнат очи в очи в Хелзинки следващия месец на среща, която ще се състои само дни след срещата на Тръмп с най-близките съюзници на САЩ, която вероятно ще бъде напрегната. На 16 юли Тръмп и Путин ще се срещнат на фона на продължаващото разследване на специален следовател за евентуални връзки между предизборния щаб на президента и руски представители. Разследването на руска намеса в изборите повиши напрежението между Москва и Вашингтон по време, когато Тръмп нееднократно казваше, че иска да изгради здрави лични връзки с Путин.


"Ние очакваме това. Ако ние всички съумеем да се обединим, би било страхотно. Светът трябва да започне да се обединява", каза Тръмп вчера при посещение в Уисконсин. Ден по-рано той каза, че те ще обсъждат Сирия, Украйна и "много други теми".


Мястото и датата на срещата на върха бе оповестено чрез синхронизирани изявления на Москва и Вашингтон, като Белият дом каза, че двамата президенти "ще обсъдят отношенията между Съединените щети и Русия, както и кръг от въпроси на националната сигурност".


Отношенията на Тръмп с Путин отдавна са източник на интриги както у дома, така и в световните столици. Той многократно е хвалел своето авторитарно подобие, през което време обтягаше отношенията с много от най-близките съюзници на САЩ. Моментът на срещата на Тръмп с Путин вероятно в малка степен ще разсее опасенията из Европа. Тя ще се състои в края на едноседмичното пребиваване на Тръмп в Европа, което започва в Белгия в НАТО - междуправителствен военен съюз на 29 северноамерикански и европейски държави, който държи в сърцевината си противопоставянето на евентуална руска агресия. На форума на НАТО през миналата година Тръмп нахока лидерите за разходите около новата главна квартира в Брюксел и за това, че не плащат достатъчно за отбраната в НАТО.


След Брюксел Тръмп ще направи първото си посещение в Обединеното кралство откак е поел президентския пост. Той ще се срещне с премиера Тереза Мей, но няма да му бъде оказано бляскаво държавно посрещане, на каквото се радва, когато се отбива в други чуждестранни столици. Вместо това се очаква той да бъде срещнат с големи протести.


По-рано този месец Тръмп призова за възстановяването на членството на Русия в Г-7, групата на промишлено развитите демокрации, от която тя бе изключена преди четири години като наказание за анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Украйна. Идеята за връщането на Русия бе категорично отхвърлена от повечето членки на Г-7. Тръмп стресна съюзниците от Г-7 и с яростната си реторика за техните търговски отношения със САЩ и с поредица обидни забележки по адрес на канадския премиер Джъстин Трюдо.


Тръмп се е срещал с Путин два пъти досега - в кулоарите на международни форуми в Германия и във Виетнам през миналата година. Но президентът се озова посред блясъка на една официална среща - в Сингапур по-рано този месец със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, отразявана денонощно в новините.


Във Финландия Тръмп ще бъде подложен на нов натиск да упрекне Путин за намесата в изборите през 2016 г., като по същото време специалният следовател Робърт Мълър проучва дали предизборният щаб на президента е заговорничел с Русия в опит да наклони президентските избори през 2016 г. в негова полза. Часове преди да бъде съобщено за срещата на върха в Хелзинки, Тръмп отново изрази в "Туитър" съмнение за това разследване: "Русия продължава да казва, че няма нищо общо с Намесата в нашите Избори!"


Повтарянето от негова страна на опроверженията на Кремъл го разграничава от заключенията на разузнавателната общност в САЩ, на двупартиен консенсус в Конгреса и на назначени от самия Тръмп лица, които казват, че са налице ясни доказателства за руски стремеж да се повлияе на президентската кампания през 2016 г. и че има основание да се смята, че това може да се случи отново.


Водачът на малцинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, се нахвърли срещу туита на Тръмп с думите: "Защо вярвате повече на Путин, отколкото на своите републиканци в министерството на правосъдието и на републиканеца специален следовател, назначен от републиканец?"


Финландия, която се опитва да поддържа приятелски отношения със своя огромен източен съсед, е била предпочитано място за срещи на върха на САЩ с Русия и Съветския съюз още от времето на Студената война. Тя бе място на срещата през 1975 г. между президента Джералд Форд и съветския лидер Леонид Брежнев и бе домакин на срещата между Джордж Х. У. Буш и президента на СССР Михаил Горбачов през 1990 г. През 1997 г. президентът Бил Клинтън се срещна с президента на Русия Борис Елцин в Хелзинки. /БТА

Споделяне

Още от Свят