Срещата в Стокхолм показа и затоплянето в отношенията между Париж и Берлин


26 март

Заради Париж сега Берлин одобри предложението да се отложи либерализирането на пазарите за електроенергия и се отказа от предсрочни дебати по въпроса за необходимата аграрна реформа.
Наистина това не отговаря на интересите на германската икономика. Разглеждано в дългосрочен аспект обаче това е мъдра инвестиция, тъй като ЕС може да отбележи истински напредък само ако германско-френското приятелство процъфтява.

На срещата на върха в Стокхолм Париж щеше да прокара искането си и без помощта на Германия благодарение на принципа на консесус. Като взе страната на Жак Ширак, Герхард Шрьодер предпази него и Лионел Жоспен от ролята на лошите момчета, а Франция - от политическа изолация. А това не е малко. Още по-важно е, че федералният канцлер най-сетне се захваща с ремонта на двустранните отношения. Шрьодер тихомълком пъхна в архива злощастния документ, изработен съвместно с Блеър през 1999 г., който събуди сериозните опасения на Париж за създаването на германско-британска ос.

Ремонтът на германско-френските отношения е възможен само ако успоредно с него те се обновят. Само приятелството между двете страни по поречието на Рейн, което се основава на равноправие и партньорство, може да бъда достатъчно стабилно, за да е от полза за ЕС. Защото опитът от изминалите години доказа колко погрешно бе предложението, че с разширяването на ЕС френско-германският съюз губи значението си за неговото развитие. Нито евроскептичните британци, нито северните държави или испанците проявиха желание или способност да дадат тласък на интеграцията на ЕС. Откакто отношенията между Берлин и Париж боксуват, нещата в ЕС почти не вървят. Така че в дългосрочен аспект германско-френското съзвучие си остава предпоставка за динамичното развитие на ЕС.

Способността на Берлин и Париж да се възползват от възможностите ще проличи от начина, по който ще подходят към двете най-важни за оцеляването на ЕС теми. А именно реформирането на ЕС и превръщането му в контролирана на всички равнища общност, разбираема за всички граждани, и формулирането на нова аграрна политика, Това предполага здрави нерви, търпеливост и умение да се следва крайната цел независимо от временните спорове. Подобни добродетели трудно могат да се
открият в Париж, докато в надпреварата за френския президентски пост Ширак и Жоспен се надпреварват кой да отстоява повече националните интереси. Ето защо Шрьодер постъпи умно, като
предотврати евентуален конфликт между Франция и останалата част на ЕС. Това успокоява духовете и същевременно упражнява лек натиск върху Франция.

Сега Париж не може повече да отказва да поеме своята отговорност за по-нататъшната интеграция на ЕС и все някога ще трябва да принесе своите жертви. От своя страна Шрьодер ще трябва да покаже, че жертвата в Стокхолм наистина представлява началото на едно чудотворно ново приятелство. Или пък да позволи да го премажат колелата на германските интереси, когато отново се задвижат с пълна скорост по време на предизборната кампания през идната година

По материали от вестник "Франкфуртер Рундшау"

Споделяне

Още от Европа