Срещата във Варшава за климатичните промени приключва без значими резултати

Франция ще бъде домакин на конференцията на ООН за промените в климата през 2015 г., където се очаква да бъде подписано най-амбициозното досега в света споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, предаде Франс прес.

Във Варшава днес приключва конференцията на 190 държави членки на ООН по въпросите на климата. Срещата започна на 11 ноември и по всеобщо мнение ще завърши без значими резултати, отбелязва Франс прес. Въпреки амбицията да отбележи началото на преговорите по съставянето на обвързващо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до най-много 2 градуса годишно, в днешната последна сутрин на конференцията беше предложен текст, който само приканваше страните участнички да договорят подробностите по споразумението преди провеждането на срещата в Париж.

Сред спорните въпроси в рамките на дискусиите във Варшава беше финансовата помощ на развитите индустриални държави за по-слабо развитите страни и създаването на механизъм, който да урежда "загубите и щетите" понесени от слабо развитите държави, обобщава Франс прес.

Малък напредък беше отбелязан и по създаването на "Зелен фонд", който трябва да управлява част от 100-те милиарда долара годишно предназначени за борба с промените в климата до 2020 г. Страните от Г-77 (развиващите се страни) изпитват съмнения, че развитите държави от Севера искат да избягат от поетите ангажименти, отбелязва Франс прес.

Миналия уикенд преговорите за създаване на нови пазари на въглеродни емисии завършиха с провал, тъй като делегатите не успяха да се разберат за приемането на общи счетоводни стандарти и правила за прозрачност.

Форумът понесе и допълнителен удар, след като неговият председател - полският министър на околната среда - беше уволнен във вторник при промени в състава на полското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят