Срещата за Сирия в Астана се отлага с един ден

Астана
Поредното заседание на международната група за уреждане на кризата в Сирия, което трябваше да се състои днес в Астана, се отлага с един ден, съобщи казахстанското министерство на външните работи.
 
Делегациите на сирийското правителство и на опозиционни групи вече са пристигнали в столицата на Казахстан за преговорите.
 
Говорител на казахстанското външно министерство отбеляза пред Франс прес, че срещата е отложена поради технически причини. Той не даде подробности.
 
Преговорите ще започнат утре в 6 ч. по Гринуич (8 ч. българско време). Предвидено е те да се концентрират върху чисто военни въпроси, съобщи казахстанското външно министерство в комюнике, цитирано от Франс прес.
 
На 6 февруари в Астана се състоя първото заседание на съвместната оперативна група за мониторинг на режима на прекратяване на огъня в Сирия, с участието на експерти от Русия, Турция и Иран, както и ООН и Йордания. Групата беше създадена след конференцията за решаване на сирийския конфликт, състояла се на 23 и 24 януари в казахстанската столица, припомня ТАСС.
 
Франс прес отбелязва, че отложените за утре преговори в Астана са смятани за прелюдия към среща за Сирия в Женева под егидата на ООН, която е предвидено да започне на 23 февруари. Очаква се преговорите в швейцарския град да се съсредоточат върху политическите аспекти на конфликта, включително бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад.
 
Няколко сирийски опозиционни групи, участвали в първата среща в Астана, казаха, че този път не са получили покани, посочва Франс прес. 
 
Делегацията на режима в Дамаск е оглавявана от сирийския постоянен представител в ООН Башар ал Джаафари, руската - от специалния пратеник на президента Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев, а иранската - от заместник-министъра на външните работи Хосейн Джабери Ансари.
 
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще бъде представен от "технически екип". Йордания, поканена като наблюдател, е изпратила в Астана делегация на високо равнище. Съединените щати още не са решили дали да имат присъствие на дискусиите.
 
Представители на страните гаранти за примирието в Сирия - Русия, Иран и Турция - ще проведат днес редица двустранни срещи, заяви близък до преговорите източник, цитиран от ТАСС.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?