Срещу 26.5 млн. лева Пловдив приема 100 000 тона софийски боклук

Община Пловдив ще приеме на сметището край с. Цалапица 100 000 тона столични отпадъци срещу 26.5 млн. лева, реши в четвъртък Общинският съвет. Решението бевзето с мнозинство, след като късно в сряда в общината се е получило решението на Министерския съвет, с което се приемат условията на пловдивчани.

"Сумата е с един милион и половина повече от нашите искания, катоотделно столицата ще заплаща такса на сметището по 14.13 лева без ДДС на тон", обясни председателят на Общинския съвет Илко Илиев.

Според проектодоговора, който кметът Славчо Атанасов ще предложи на София, депото в Цалапица ще приема до 1200 тона на ден до изчерпване на цялото количество, но не по-късно от 30 юни 2010 година. Столична община ще привежда таксата до 5 дни след представяне на фактурите от Пловдив. Предвижда се прекратяване на договора при неплащане повече от три последователни месеца.

Средствата, които държавата ще дъде на Пловдив ще бъдат вложение в 8 проекти разпределени за тази и следващите две години. За 2009 г. сумата е в размер на 800 000 и е за изсичането на високата растителност на р. Марица. За 2010 г. ще бъдат приведени 15 млн. лева, от които с 6 млн. лева ще се подпомогне реконструкцията на Градския дом на културата, а с 4.6 лева ще бъде дотирано разширението на бул. "Марица-юг" и "Марица-север".

Близо милион е предвиден за разплащане на вече извършени ремонти на детски градини и училища, ще се подпомогне изграждането и на важни за регион пътни връзки. За последния транш през 2011 година остават 10.7 млн. лева, основната част от които ще бъдат вложени за изграждането на пътен възел под жп линията Пловдив-София, който ще свързва районите "Западан" и Южен".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?