Според външния министър

Срещу българите във Великобритания се води мръсна кампания

БГНЕС

Няма никакви социологически или статистически данни, които да потвърждават, че ще има масово нахлуване на хора във Великобритания след 2014 г., каза външният министър. Според него проблема е, че "месеци наред се води мръсна кампания срещу българските и румънските емигранти".

Като цяло българите във Великобритания са високо квалифицирани, имат престижна работа, има и много студенти, каза Вигенин. "Българската емиграция там не може да представлява никакво притеснение за Великобритания", смята министърът на външните работи.

Той обърна внимание на нарастващия национализъм в цяла Европа и на ксенофобските настроения, които са се фокусирали върху българите и румънците.

Вигенин планира да посети Лондон в края на януари. Той ще има срещи с външния министър, с европейския министър и с депутати във Великобритания. "В контакт сме с британското правителство. Обсъждаме варианта преди края на годината да се проведе среща на наши представители с британски депутати", каза още Вигенин.

Според него не може да се прави пряк паралел между въпроса за българите и румънците във Великобритания и въпроса със сирийските бежанци.

Договорът за добросъседство за Македония е задължителен по пътя към ЕС

"Без подписването на договора за добросъседство и сътрудничество, няма как България да отвори пътя на Македония към ЕС", каза външният министър.

Според него трябва да се засилят контактите на политическо равнище и да се създаде повече доверие между политическите ръководства на двете страни и между гражданите.

Не само договорът за добросъседство е проблемен за Македония по отношение на надеждите ѝ да тръгне по пътя на членството в ЕС, но има и ред други въпроси от вътрешната политика, които са във фокуса на вниманието не само на България, но и на други страни, каза Вигенин.

По думите му страната ни се опитва да съдейства в подготовката на Македония за преговорите за членство в ЕС.

Украйна в европейска орбита

Най- доброто развитие за събитията в Киев е политическите лидери да започнат диалог и да се договорят в разумен срок Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС да бъде подписано, каза Вигенин.

"България изрази своята позиция, че за нас е важно Украйна да бъде в европейската орбита", каза министърът на външните работи.

Той подчерта, че въпросът е важен не само от икономическа и политическа гледна точка, а и от гледна точка на българите, които живеят в Украйна.

От две седмици в Киев се провеждат масови протести с искане за оставката на президента Виктор Янукович и на премиера Микола Азаров. Те избухнаха след като Украйна се отказа да става член на ЕС и обърна курса към Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?