С промени в Закона за инвестициите

Срещу банков влог от 1 млн. лв. чужденци отново с право на постоянно пребиваване

Чужди граждани ще имат право на постоянно пребиваване в България, ако са вложили над 1 млн. лв. в лицензирана у нас търговска банка при сключен договор с банката за доверително управление за не по-малко от 5 години. Тези промени в Закона за чужденците в Република България бяха приети на първо четене от парламента в сряда.

По този начин се връща положението в закона, което бе отменено по времето на управлението на ГЕРБ.

И при обсъждането на промяната в пленарната зала от ГЕРБ отново се обявиха срещу връщането на това положение.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев обяви, че от неговата парламентарна група по принцип биха подкрепили идеи, които ще доведат до повече инвестиции у нас, но са против връщането на правото да се получава разрешение за постоянно пребиваване в България на чужденец, депозирал над 1 млн. лв. в банка. Той напомни, че има много вратички това да се заобиколи.

"Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване", обясни Добрев.

От БСП обаче смятат, че мярката, която се възстановява в закона, ще привлече чуждестранни инвестиции. През 2013 г. те са намалели с над 50 на сто спрямо съответния период на миналата година, посочват в мотивите си вносителите Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и Атанас Пъдев.

От 2009 г. се наблюдава непрекъснат спад на чуждите инвестиции, обясни Мерджанов. Цели се и увеличение на вече направените инвестиции, добави той. В същото време се въвеждат и допълнителни гаранции срещу злоупотреба от страна на недобросъвестни чужденци, желаещи да получат разрешение за пребиваване в страната, изброи основанията за предложения законопроект депутатът от левицата.

Промените дават право на Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено.

За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване, посочват вносителите на поправките.

Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от пет години, отговори Корнелия Нинова.

Алиосман Имамов (ДПС) предупреди, че от средата на 2008 г. инвестициите в България непрекъснато и катастрофално намаляват, излизат повече капитали от страната ни, отколкото влизат. Тази тревожна тенденция продължава и до момента, аргументира той проекта на колегите си от левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?