Срещу демонстрантите в Луганск предстои щурм, ако не се предадат

Протестиращите в Източна Украйна няма да бъдат преследвани, ако върнат оръжието и окупираните сгради

Срещу демонстрантите в Луганск предстои щурм, ако не се предадат

Ако преговорите с демонстрантите, превзели областното управление на Службата за сигурност в Луганск, не дадат резултат, в близките часове срещу нея може да бъде предприет щурм, заяви пред журналисти и. д. заместник-ръководител на президентската администрация в Киев Андрей Сенченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Засега обстановката в Донецк е стабилизирана. Що се отнася до Луганск, ако в близките часове - до края на деня - въоръжените хора, които са в сградата на Службата за сигурност, не осъзнаят всички последствия от действията си, ще се наложи да бъде извършен щурм. Ако те не се предадат, ще бъде дадена заповед да се стреля по тях", каза Сенченко.

По-рано днес назначеният от Върховната рада временно изпълняващ длъжността президент на Украйна председател на парламента Олександър Турчинов заяви, че ако протестиращите доброволно предадат оръжията и освободят окупираните правителствени сгради, те няма да бъдат преследвани от закона.

"Готов съм да издам за това президентски указ", добави той.

Проруски сепаратисти са окупирали сгради на областните власти в Луганск и Донецк, което според Киев може да послужи като претекст за руска намеса, напомня Ройтерс.

ИТАР-ТАСС съобщи, че парламентарните фракции на Партията на регионите и на компартията са поискали незабавно да бъде разгледан законопроект за амнистия на протестиращите в Луганск, Донецк и Харков и са заплашили, че в противен случай няма да участват в работата на Върховната рада.

Освен това Партията на регионите е изразила желание да участва от името на Югоизточна Украйна в преговорите между Украйна, ЕС, Русия и САЩ, които ще се състоят идната седмица. Като свой представител на преговорите тя е предложила кандидата си за президент Михаил Добкин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?