Срещу главния прокурор на САЩ започна процедура за неуважение към Конгреса

Срещу главния прокурор на САЩ започна процедура за неуважение към Конгреса

Правната комисия в Камарата на представителите на САЩ одобри задвижването на процедура за неуважение към Конгреса срещу главния прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар заради отказа му да предаде на законодателния орган доклада Мълър, предадоха световните агенции.

Комисията реши с 24 гласа "за" при 16 "против" въпросът да бъде разгледан от цялата долна камара на Конгреса, която е контролирана от демократите.

Това развитие представлява ескалация на правната битка с администрацията на президента Доналд Тръмп, която отказва да осигури достъп на Конгреса до пълната, нередактирана версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г., отбелязва Асошиейтед прес.

"Не искахме да правим това, но нямахме избор", каза председателят на правната комисия в Камарата на представителите, демократът Джеролд Надлър, цитиран от ДПА.

Надлър обвини Бар, че "прави обструкции", за да защити Тръмп.

Съединените щати преживяват сега "конституционна криза", каза председателят на правната комисия в долната камара на Конгреса.

Министерството на правосъдието на САЩ от своя страна разкритикува решението на комисията и го определи като политически мотивирано. Според министерството Бар не е можел да изпълни искането на Конгреса без да наруши закона и без да постави под въпрос независимостта на оглавяваното от него ведомство.

Разследването на Мълър е в центъра на големи политически борби между републиканците и демократите през последните две години. По-рано вчера президентът на САЩ се позова на свои специални правомощия, за да спре публикуването на пълната, нередактирана версия на доклада.

Специалният прокурор не откри таен сговор между предизборната кампания на Тръмп и Русия. В същото време според него Москва се е намесила в изборите, за да наклони везните в полза на сегашния американски президент.

Комисията за разузнаването в доминирания от републиканците Сенат на САЩ е изпратила призовка на най-големия син на президента Доналд Тръмп, за да отговори на въпроси в рамките на разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., спечелени от баща му.

Франс прес отбелязва, че Конгресът използва за първи път разследващите си правомощия, за да привика член на семейството на държавния глава. Някои от тях вече бяха изслушани доброволно.

Доналд Тръмп-младши, който управлява семейния бизнес, вече отговори на въпроси на сенатски комисии през 2017 г. Според американски медии, които цитират анонимни източници, комисията за разузнаването е привикала 41-годишния син на президента, за да го разпита именно за негови изявления отпреди две години, по-конкретно за проекта за построяване на небостъргач "Тръмп тауър" в Москва.

През февруари бившият адвокат на президента на САЩ Майкъл Коен заявил пред комисия в Камарата на представителите, че е докладвал около 10 пъти на Тръмп-младши за плана. Преди това президентският обаче бил казал пред правната комисия на Сената през 2017 г., че е бил само "периферно осведомен" за проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят