Срещу "Ислямска държава" в Ирак се борят 3870 американски военни

Срещу "Ислямска държава" в Ирак се борят 3870 американски военни

Срещу "Ислямска държава" в Ирак се борят 3870 американски военни, заяви говорителят на войските на САЩ, воюващи срещу ИД в Ирак и Сирия Стив Уорън, цитиран от осведомителните агенции.

"В Ирак има общо 3870 американски военнослужещи. Това е максимално допустимата им численост и ние не я надвишаваме", заяви Уорън по видеовръзка от Багдад за журналисти в Пентагона.

Полковник Стив Уорън потвърди медийни съобщения за разполагането на артилерийска позиция в Северен Ирак, подхранвайки спекулациите за по-голяма намеса на силите на САЩ в боевете срещу ИД, предаде Франс прес.

Американските самолети бомбардират всекидневно позиции на джихадистите, но близо 3900-те американски войници в страната по принцип са там само за обучаване и съветване на иракските войски. Те не участват пряко в бойни действия, с изключение на някои операции на специалните части.

Уорън обаче потвърди, че около 200 морски пехотинци и четири оръдия са разположени близо до Махмур в Северен Ирак.

Артилерийската батарея е разположена преди две седмици в защита на хилядите иракски войници и стотината американски военни съветници, които подготвят настъплението към Мосул.

Това е първият път, в който САЩ установяват изцяло американска база, която не е разположена на територията на иракска база, а до нея, на неколкостотин метра, посочи Уорън.

В Махмур морските пехотинци и американските военни съветници се намират на само двадесетина километра от фронтовата линия, уточни Уорън.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?