Срещу облекчаване на санкциите, САЩ искат от Пхенян да прекрати ядрените програми

Доналд тръмп и Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да предложи на Северна Корея съществено облекчаване на санкциите, преди Пхенян съществено да ограничи ядрените си програми, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.

"Когато президентът казва, че няма да повтори грешките от миналото, това означава, че Съединените щати няма да направят съществени отстъпки, като вдигане на санкции, преди Северна Корея да ограничи съществено ядрените си програми", заявил пред вестника висш представител на американското правителство.

Същевременно агенция Блумбърг съобщава, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е дал съгласие за проверка на севернокорейския ядрен полигон от американски инспектори.

Това е станало по време на неотдавнашната среща Ким Чен-ун с директора на ЦРУ Майкъл Помпейо.

 

По данни на агенцията лидерът на Северна Корея пред Помпейо е отбелязал, че "Пхенян няма причини да не замрази работата на полигона, ако бъде гарантирана безопасността" на Севера.


Блумбърг също така съобщава, че САЩ "разглеждат различни стъпки за проверка на работата на ядрените обекти" на Северна Корея, след като инспекторите получат официално разрешение за достъп до тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят