Срещу Октай Енимехмедов няма доказателства за опит за убийството на Доган

Срещу Октай Енимехмедов няма доказателства за опит за убийството на Доган

Свидетелските показания по делото срещу Октай Енимехмедов категорично отхвърлят възможността той да е направил опит да убие бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Това се казва в мотивите на Софийския градски съд, публикувани в понеделник.

В края на февруари съдът оправда подсъдимия по обвинението, че умишлено е опитал да убие някого, но му наложи 3.5 години затвор за това, че чрез действията си е провокирал Доган да почувства заплаха за живота си.

Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението на съда.

В мотивите на съдебния състав се казва, че с деянието си обективно Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Магистратите стъпват основно на свидетелските показания, според които подсъдимият е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие.

В мотивите се казва, че съдът е съпоставил заключението на експертизите по делото и свидетелските показания.

По отношение на разстоянието между оръжието и Доган по делото има различни доказателства – свидетелски показания, видеозаписи, заключения на технически експертизи, измерили разстоянието на различните кадри от деянието.

Съдът намира, че действията на подсъдимия не съдържат достатъчно данни за наличие на намерение той да стреля с газовия си пистолет от упор в главата Доган, търсейки уязвимо място.

Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт, сочи съдът. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела.

"От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт. За намеренията му най-добре се съди от положението на пистолета спрямо Доган при първия изстрел. То е около 20 см, разстояние, от което с газов пистолет не може да се причини смърт", се казва в мотивите.

В тях се посочва още, че подсъдимият отрича да е съзнавал, че с действията си може да причини смъртта на Доган. Подсъдимият е целял да сплаши и унизи Ахмед Доган, както и да предизвика широка обществена реакция срещу него, но не и да го убие.

Споделяне

Още по темата

Още от България