Срещу президента на Иран се надигат призиви за оставка заради икономическата криза

Хасан Рохани

В дните, когато Иран отбеляза 40-годишнината на своята ислямска революция, шиитски духовник с традиционния бял тюрбан по време на една от церемониите отправи многозначителна критика към президента Хасан Рохани, също човек с духовен сан: "Ти, който си причината за инфлацията, надяваме се, че няма няма да се задържиш до пролетта".

Вече засипан от критики заради неговото разпадащо се ядрено споразумение и подновеното напрежение със САЩ, сравнително умереният Рохани е изправен пред гнева на духовенството, на хардлайнерските сили и на постоянно растящото обществено недоволство, което вече застрашава неговия пост.

Спадът в популярността на иранските президенти е типично явление за втория им 4-годишен мандат, но анализаторите смятат, че Рохани е особено уязвим заради икономическата криза, подкопаваща иранската валута - риала, което болезнено се отразява на редовите иранци. Това дава кураж на критиците да призовават открито за отстраняването му.

Подобно нещо се е случило само веднъж в 40-годишната история на ислямската република, но масовото недоволство, видимо по улиците из цял Иран, може да го направи отново възможно.

"Не ми пука кой е в президентския дворец: духовно лице, генерал или някой друг - казва Касим Абхари, уличен продавач на шапки и чорапи в Техеран. - Трябва ни някой, който създава работни места и твърдо натиска педала на спирачката върху растящите цени."

Рохани, който постигна ядреното споразумение през 2015-а след две години на поста и спечели одобрението на иранците, излезли по улиците да го празнуват, отдавна вече има проблеми. Според това споразумение Иран ограничи обогатяването на уран в замяна на вдигането на икономическите санкции.

Но голяма част от иранците така и не усетиха ползите от споразумението. Още преди Доналд Тръмп да изтегли Америка от споразумението през май, несигурността около неговото бъдеще доведе до рязък спад на риала, а оттам и до стихийни протести из цялата страна.

Сега риалът отново върви надолу, спадайки вече до 133 000 за 1 долар. По време на споразумението той се котираше по 32 000 за долар. В социалните медии хардлайнерите изнасят данни, показващи, че цените на хранителни продукти, като боба, ориза и доматеното пюре са скочили с 238 процента.

Хардлайнери не позволиха на парламентарния шеф Али Лариджани - съюзник на Рохани, да говори на уличен митинг в Карадж, на 40 км западно от Техеран. Външният министър на Рохани - Мохамад Джавад Зариф, който обикновено е твърде сдържан, изглеждаше видимо смутен по време на неотдавнашната конференция по сигурността в Мюнхен.

Хасан Абаси - пенсиониран генерал от хардлайнерската иранска Революционна гвардия, която е пряко подчинена на върховния лидер аятолах Али Хаменей, произнесе слово след митинга в Карадж, като каза, че е убеден, че хората по улиците ще заплюят Рохани, Лариджани и Зариф заради ядреното споразумение, след като те напуснат постовете си. Той каза, че те "треперят", защото споразумението се проваля.

Напрежението между хардлайнерите и по-умерените сили в Иран не е нещо ново. Президентът реформатор Мохамад Хатами бе изправен пред същия натиск по време на втория си мандат, което по-късно доведе на власт популиста хардлайнер Махмуд Ахмадинеджад.

Хатами обаче не носеше бремето на същия смазващ икономически натиск, или на американски президент като Доналд Тръмп, чиято администрация оказва максимален натиск върху Техеран. Според анализаторите това само още повече отслабва позициите на Рохани.

"Вие, господин президент, имате само 15 до 20 процента от властта" в рамките на иранското правителство - писа в редакционна статия през януари всекидневникът "Джомхури еслами", който е близък до Рохани. - С такъв обем власт вие не можете да управлявате страната и да носите отговорност за всичките ѝ трудности и проблеми."

Самият Рохани като че ли призна натиска, на който е подложен, по време на посещение в пристанищния град Бандар Абас в понеделник. "Президентски избори има на всеки 4 години. Когато хората са гласували за една гледна точка, всички трябва да застанат зад нея и да я подкрепят", каза той.

Деветима депутати хардлайнери внесоха предложение Рохани да бъде обявен за неспособен да изпълнява функциите на президент. За това са необходими гласовете на две трети от 290-те депутати в парламента, но има и прецедент. През 1981 г. парламентът "дисквалифицира" Аболхасан Банисадър като президент, след което върховният лидер аятолах Хомейни го уволни.

Иранските закони позволяват на Рохани да подаде оставка. Повдигането на криминални обвинения също могат да го принудят да се оттегли. Неговият брат Хосейн Ферейдун в момента е под съд по обвинения в корупция, които според поддръжниците му са политически мотивирани.

Махмуд Ваези, говорител на Рохани, отхвърли миналата седмица призивите на онези, които настояват за импийчмънт, като каза, че те са част от "група в парламента, която е против всичко". Те обаче не са единственият източник на натиск срещу президента.

Има и реформатори, които искат промяна на иранската политическа система отвътре и които също са все по-разочаровани от Рохани заради неспособността му да прекрати домашния арест на опозиционните лидери Мир Хосейн Мосави и Махди Каруби. При двете си президентски кампании през 2013 и 2017 г. Рохани обещаваше да освободи двамата лидери на създаденото през 2009 г. Зелено движение.

В същото време твърдолинейни духовници се противопоставят на усилията на президентския екип за присъединяване на страната към международните конвенции срещу пране на пари, защото се опасяват, че това може да подкопае подкрепата за ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула" и други (проирански сили в чужбина). Държавната телевизия, която отдавна е под контрола на хардлайнерите, излъчва речи на висши военни и други предавания, които възхваляват участвалите във войната срещу Ирак през 1980-те години.

"Когато Рохани слезе от власт, хората ще изберат негова алтернатива - каза депутатът хардлайнер и ислямски духовник Моджтаба Золнури, един от подписалите искането за импийчмънт на Рохани. - Когото и хората да изберат, ние ще бъдем доволни."

Четиригодишният мандат на Рохани изтича през 2021 г. Но техеранският политико-икономически анализатор Саед Лейлаз споделя вижданията на мнозина, че следващите няколко седмици могат да се окажат критични за съдбата на притиснатия президент. Някои дори предлагат ликвидиране на президентския пост и връщане към парламентарна система.

"Напролет, заедно със засилването на натиска и задълбочаването на проблемите, Рохани може да подаде оставка, или пък да бъде променена структурата (на правителството)", каза Лейлаз.

По БТА

Споделяне

Още от Свят