Срещу Шрьодер и Путин

Сред политиците от страните на бившия източен блок тези, които могат да се нарекат "нехаризматични", се срещат доста често. Украинският президент Виктор Юшченко също не се слави с изразителна риторика и ярка визия за света. Затова голямо удивление предизвика неговата уверена реч и ясна политическа програма, която той изнесе пред бундестага. Тоналността на речта му свидетелстваше за европейски формат. Точно с това, а не с очакваните признания за европейско единство - Юшченко направи в сряда истинска услуга на страната си.

Желанието му още през 2007 година да прокара за Украйна път към членство в ЕС е насочено по-скоро към украинската вътрешна политика, отколкото към немските депутати. Обратно, на Запада му беше много по-интересно, че Юшченко говори за интеграцията на страната си в НАТО, при това именно в онази част от речта си, която беше посветена на украинско-руските отношения. И въпреки, че НАТО се отнася към тази перспектива хладно, така Юшченко разширява своите възможности за маневри във военно-политическата сфера.

Това, че той даже предложи услугите си за гарантиране на снабдяването на западноевропейските пазари с природен газ и нефт, не е просто нов присмех над Москва. Даденото предложение подчертава, че Юшченко прекрасно осъзнава стратегическото значение на своята страна в плана за осигуряване на природни ресурси за други страни. Той ловко обвърза немските и украинските интереси, противопоставяйки ги на руските: в частен разговор Юшченко е помолил федералния канцлер за помощ от Германия при блокирането на украинската граница с Приднестровието. Това откъснало се от Молдова късче, управлявано от проруски сили, служи за важна военна база между Запада и Изтока в търговията с жива стока или друга престъпна дейност, последствията от която се усещат в Германия.

Последен щрих беше благодарността на Юшченко, изказана на федералния канцлер Шрьодер, заради опитите му в дните на "оранжевата революция" да смекчи позицията на приятеля си Владимир Путин. По принцип, на полето на напрегнатите украинско-руски отношения, Шрьодер се явява естествен съюзник не на Украйна, а на Русия. Ако Юшченко, опирайки се на своята легитимност, потвърдена в хода на изборите, е успял в Бундестага да забие малък клин между Шрьодер и Путин, Германия и Русия, неговото изказване в Берлин може да се смята за успешно.

Споделяне

Още от Свят