Срещу сръбския президент не е имало опит за покушение

Срещу сръбския президент Борис Тадич не е извършван опит за покушение, а е станал жертва на изнервен шофьор. Това съобщи късно в сряда сръбският вътрешен министър Драган Йочич, след като по-рано бе казано, че предишната вечер в Белград автомобил неколкократно се опитал да се сблъска с президентския кортеж.

Посолството на САЩ в Белград е информирало сръбското МВР, че служител от охраната на мисията Мирослав Цимпъл е бил зад волана на автомобила Ауди 80, който се е сблъскал с една от колите от кортежа на президента Тадич, заяви министърът.

Цимпъл работи в американското посолство в Белград, но е гражданин на Сърбия и Черна гора, уточни Йочич.

По думите на министъра след като оставил децата си на рожден ден, Цимпъл се придвижвал с колата си, в която било и неговото куче. Той попаднал на кортежа на президента и очевидно не го разпознал, а според неофициалното му изявление бил и ядосан от начина на шофиране на служебните автомобили, след което започнал да маневрира.

Забелязвайки запалените светлинни сигнали на ескортиращите автомобили, Цимпъл се уплашил и последвал описаният вече случай, поясни събитията от вторник вечерта сръбският вътрешен министър.

В заключение Драган Йочич подчерта, че всички, които са се съмнявали в стабилността на институциите в Сърбия, могат да си отдъхнат.

Представител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че местен служител на американското посолство в Белград е признал пред сръбската полиция, че е замесен в пътно-транспортния инцидент с кортежа на сръбския президент.

Ние призовахме служителя на посолството да сътрудничи с властите, каза представителят на Държавния департамент.

След новината за неуспешния опит за покушение срещу Тадич, както бе представено първоначално случилото се, всички медии направиха аналогия с убийството на прозападния сръбския министър - председател Зоран Джинджич през март 2003 г.

За убийството му под съдебна отговорност бяха подведени няколко членове на паравоенни формирования и фигури от бандитския свят, свързани с бившия президент Слободан Милошевич.

Тадич, който се смята за най-популярния сръбски политик, е мразен от националистите, които се противопоставят на неговата прозападна политика и призивите заподозрените във военни престъпления сърби да бъдат екстрадирани на трибунала на ООН в Хага.

Демократическата партия на Тадич поведе бунта, който свали от власт Милошевич, бившия президент на Югославия, през октомври 2000г. и го екстрадира за съдебен процес на трибунала в Хага една година по-късно. Само няколко седмици преди да бъде убит, Джинджич оцеля при подобен опит за убийство, когато камион се опита да се вреже в неговия кортеж на белградска магистрала.

В четвъртък белградският в. Блиц коментира, че е недопустимо след първоначалната новина, че е имало опит за покушение срещу Тадич, Европейският съюз да е изразил съчувствие и подкрепа към президента преди да е реагирало самото сръбско правителство. Оценката, че "извършителите на нападението срещу Тадич действат срещу интересите на Сърбия и сръбския народ в Европа" гражданите трябваше да чуят веднага след атентата от премиера Воислав Кощуница, а не това да им съобщи пръв върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Споделяне

Още от Балкани