Срив до осемгодишно дъно на доверието на германските инвеститори

Срив до осемгодишно дъно на доверието на германските инвеститори

Доверието на германските инвеститори силно се е понижило през август, до -44.1 пункта - спадайки до 8-годишен минимум на фона на опасенията от забавяне на световната икономика, сочи барометърът на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW), цитиран от Франс прес и БТА във вторник.

Този особено нестабилен показател се е понижил с 19.6 пункта за един месец, докато анализаторите, анкетирани от Фактсет (Factset), очакваха спад от 3.5 пункта до равнището от декември 2011 година.

"Новата ескалация в търговския конфликт между САЩ и Китай, рисковете от повсеместната девалвация на валути и увеличаването на вероятността за Брекзит подкопават германския икономически растеж, който и без това е отслабнал", коментира председателят на центъра Ахим Вамбах, цитиран в комюнике.

Оценката на германската конюнктурна ситуация съществено се е влошила - с 12.4 пункта, близо три пъти повече от очакваното от Фактсет, и е достигнала -13.5 пункта спрямо -1.1 предходния месец.

Същата констатация важи и за еврозоната.

Промишленото производство на Германия се е свило с 1.5 на сто през юни, което е повече от очакваното, на фона на търговските напрежения и несигурността в автомобилния сектор. За разлика от това промишлените поръчки са нараснали с 2.5 на сто през същия месец.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика да отчете в най-добрия случай стагнация за второто тримесечие, ако не и спад, според прогнози на наблюдатели преди утре да бъде публикувана първа оценка за показателя. Икономистите са песимистично настроени и за третото тримесечие, което означава, че има вероятност Германия да се озове в техническа рецесия след две поредни тримесечие икономически спад.

Засега германското правителство очаква икономически растеж от 0.5 процента през 2019 година, според прогнозата му от април.

Споделяне

Още от Бизнес