Срив до осемгодишно дъно на доверието на германските инвеститори

Срив до осемгодишно дъно на доверието на германските инвеститори

Доверието на германските инвеститори силно се е понижило през август, до -44.1 пункта - спадайки до 8-годишен минимум на фона на опасенията от забавяне на световната икономика, сочи барометърът на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW), цитиран от Франс прес и БТА във вторник.

Този особено нестабилен показател се е понижил с 19.6 пункта за един месец, докато анализаторите, анкетирани от Фактсет (Factset), очакваха спад от 3.5 пункта до равнището от декември 2011 година.

"Новата ескалация в търговския конфликт между САЩ и Китай, рисковете от повсеместната девалвация на валути и увеличаването на вероятността за Брекзит подкопават германския икономически растеж, който и без това е отслабнал", коментира председателят на центъра Ахим Вамбах, цитиран в комюнике.

Оценката на германската конюнктурна ситуация съществено се е влошила - с 12.4 пункта, близо три пъти повече от очакваното от Фактсет, и е достигнала -13.5 пункта спрямо -1.1 предходния месец.

Същата констатация важи и за еврозоната.

Промишленото производство на Германия се е свило с 1.5 на сто през юни, което е повече от очакваното, на фона на търговските напрежения и несигурността в автомобилния сектор. За разлика от това промишлените поръчки са нараснали с 2.5 на сто през същия месец.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика да отчете в най-добрия случай стагнация за второто тримесечие, ако не и спад, според прогнози на наблюдатели преди утре да бъде публикувана първа оценка за показателя. Икономистите са песимистично настроени и за третото тримесечие, което означава, че има вероятност Германия да се озове в техническа рецесия след две поредни тримесечие икономически спад.

Засега германското правителство очаква икономически растеж от 0.5 процента през 2019 година, според прогнозата му от април.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?