Срив на газовия транзит заради "Турски поток", но приходите от такси растат

"Южен поток" изпари 23.5 млн. лв. от БЕХ

Срив на газовия транзит заради "Турски поток", но приходите от такси растат

С повече от една втора е намалял физическият транзит на природен газ през България през деветмесечието на 2020 г. заради пускането на руския газопровод "Турски поток" и практически спирането на доставките през българска територия за Турция. Въпреки това приходите на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) от транзитни такси са се увеличили с 45 млн. лв. заради промяната на таксите и клаузата "пренасяй или плащай" (ship or pay). БТГ обаче отчита спад на печалбата си с над 25 на сто. Влошаване на финансовия си резултат отчита и газовият доставчик "Булгаргаз". Златната кокошка на държавната енергетика АЕЦ "Козлодуй" също свива печалбата си с над 20 процента. ТЕЦ "Марица Изток 2" продължава да увеличава загубата си, прибавяйки нови 190 млн. лв. Троен ръст на отрицателния си резултат бележат и държавните мини "Марица Изток". Изключение от негативната тенденция в държавната енергетика прави "Националната електрическа компания" (НЕК), която успява да преодолее съществена загуба и да излезе на малка печалба, но дълговете продължават да ѝ тежат като воденичен камък.

Тяхната компания майка - "Българският енергиен холдинг" (БЕХ, щеше да е на загуба, ако не бяха изплатените от дружествата от групата дивиденти за управлението им през 2019 г., сочат финансовите отчети на дружествата, които са публикувани на сайта на холдинга.

Обяснението за влошаването на финансовите показатели на повечето от компаниите в БЕХ е Covid-19 и спадналите цени на електроенергията и природния газ. От отчетите става ясно обаче, че погребаният още преди години строеж на газопровода "Южен поток" продължава да нанася вреди на БЕХ, който от обезценка на активите е загубил 23.5 млн. лв. от злополучния проект.

Добре че са ядрените дивиденти

БЕХ отчита печалба от 141.947 млн. лв. за деветмесечието, докато година по-рано е бил на загуба от 22.279 млн. лв. Това се дължи на внесените 168.311 млн. лв. дивиденти от дружествата за управлението им от холдинга през миналата година, от които 162.446 млн. лв. се падат на АЕЦ "Козлодуй".

Холдингът остава кредитор на дъщерните си фирми. Предоставените към тях заеми обаче са намалели с 500 млн. лв. заради превръщането на част от дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2" в капитал, и така общо БЕХ има де си прибира 3.01 млрд. лв. Само НЕК дължи 2.57 млрд. лв. При това падежът на заема от 1.047 млрд. лв. за плащанията преди години на купения от двете т.нар. американски централи е на 28 юни 2021 г. и не е ясно от къде електрическата компания ще осигури средствата за погасяването на крупната сума.

Обезценката и отсрочените приходи по заемите към дъщерните дружества струват на БЕХ 839 млн. лв. и така нетните суми, които има да си прибира спадат до 2.037 млрд. лв.

Обезценката на инвестицията на БЕХ в прекратения "Южен поток" е 23.553 млн. лв., но холдингът почти е разчистил сметките си с "Газпром". На руския монополист са върнати взетите назаем 96.5 млн. евро за газовия проект, остават за даване още 1.1 млн. евро.

От лихви по кредити БЕХ е изкарал 83.69 млн. лв., което е с 20 процента повече спрямо година по-рано. От лихви по газовия дълг на "Топлофикация София" са платени 15.5 млн. лв. през деветмесечието. Общинското парно има все още да плаща стари 438.531 млн. лв. и текущи 18.567 млн. лв. Погасени от него за периода са били само 4.454 млн. лв.

Covid-19 сви печалбата на АЕЦ "Козлодуй"

Ядрената централа отчита спад на печалбата си за деветте месеца с 20.4 на сто – от 308 млн. лв. преди година на 245 млн. лв. сега. Това се дължи основно на спада на борсовите цени на тока заради коронавируса, но и заради това, че АЕЦ "Козлодуй" е трябвало да покрие задълженията на НЕК и на ТЕЦ "Марица Изток 2" да осигуряват количества на борсата, а те се на можели да сторят това заради недостатъчни водни ресурси и скъпите парникови емисии.

Негативно влияние са имали и неравномерно определените от енергийния регулатор месечни квоти за доставка на ток за бита.

Газовия оператор: Много разходи и спад

"Булгартрансгаз" отчита спад на печалбата за периода спрямо 2019 г. от 90 млн. лв. на 66.8 млн. лв. или 25 на сто. Заради крупната инвестиционна кампания на дружеството са се увеличили пасивите му – на 1.144 млрд. лв. при 732.44 млн. лв. преди година. В същото време обаче нарастват и активите на дружеството с 30.3 процента до 3.745 млрд. лв. заради изграждането на "Турски поток" през българска територия. Според отчета газовият оператор има да плаща 342.8 млн. лв. на строителя на този газопровод у нас – саудитския консорциум "Аркад".

Дружеството бележи ръст на приходите от транзитни такси – 206 млн. лв. са били за деветте месеца, докато година по-рано са възлизали на 160.8 млн. лв. Парадоксалното е, че това се случва при срив на физическия пренос на природния газ. Намалението е с 54.61 процента – от 5.146 млрд. куб. м до 2.335 млрд. куб. м. Практически заради пуска на "Турски поток" Турция вече почти не ползва природен газ през България, а го вняса директно от Русия. Вместо принципните 3.012 млрд. куб. м за Турция се пренесени само 89.6 млн. куб. м. Заради промяната в размера на таксите заради сменената точка на внос у нас през "Турски поток" вместо по Трансбалканския газопровод и договорката "пренасяй или плащай" обаче приходите от транзитните такси са се увеличили с 45 млн. лв. На вътрешния пазар обаче БТГ бележи спад на приходите – от 58.5 млн. лв. през деветмесечието на 2019 г. до 52.5 млн. лв. сега.

Операторът е успял да си върне 5.225 млн. лв. от блокираните във фалиралата Корпоративна търговска банка.

Евтиният газ сви с 57% приходите на "Булгаргаз"

Намалената цена на руския природен газ е намалила приходите на "Булгаргаз" през деветмесечието на 2020 г. с 57.24% от 1.05 млрд. лв. на 451 млн. лв. Спадът на нетната печалба с почти 20 процента от 35.812 млн. лв. преди година на 28.695 млн. лв. сега.

Както Mediapool вече писа, с близо 25 на сто са спаднали доставките на "Булгаргаз" през деветте месеца, а реализираните от тях количества са намалели с 21 процента заради спадналата консумация в енергетиката, химията заради коронавируса. В хранилището в Чирен са били нагнетени с 27 на сто по-малко количества суровина.

Дружеството има да си взема 122 млн. лв., от които 111 млн. лв. се падат на столичната топлофикация. Срещу общинското дружество "булгаргаз" заведе наскоро съдебен иска за 110 млн. лв.

Държавната въглищна централа трупа загуби и плаща за ПФК "Берое"

Въпреки финансовата инжекция от 500 млн. лв. от БЕХ, държавната въглищна електроцентрала продължава да трупа загуби. Към 30 септември негативният резултат на ТЕЦ "Марица изток 2" е 183.261 млн. лв. преди данъци, докато година по-рано той е бил 173.231 млн. лв. Станалото дежурно обяснение са скъпите парникови квоти, за които дружеството е изхарчило 184.771 млн. лв, но значително количество са му купени от БЕХ, каквато стана традицията в последните години.

На фона на тези резултати централата продължава да издържа футболния клуб "Берое", чийто собственик стана по нареждане на премиера Бойко Борисов. 5.478 млн. лв. са дадени за тима на фона на спад на продажбите на ток от 497.5 млн. лв. през миналата година до 331.529 млн. лв. за сегашните девет месеца.

Пасивите на ТЕЦ "Марица Изток 2" са 1.558 млрд. лв.

Мините задълбочават загубата си

Държавните мини също отчитат влошаване на резултатите си заради спада на производството на електроенергия от въглища в коронавирусната пандемия. Счетоводната загуба на дружеството е 22.5 млн. лв. за деветмесечието, докато година по-рано тя е била 7.5 млн. лв.

Приходите от продажба на въглища са намалели с 21.5 на сто, а в същото време мините имат да си вземат 121 млн. лв. за доставена суровина, от които 90.8 млн. лв. са дължимите от ТЕЦ "Марица Изток 2".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?