Срив в системата за въздушен контрол предизвика хаос в британските летища

Срив в системата за въздушен контрол предизвика хаос в британските летища

Срив в системата за въздушен контрол в главния диспечерския център на британската гражданска авиация в Суонуик предизвика хаос по британските летища, а също в Ирландия.

Десетки полети имат закъснения, много други са анулирани, предадоха световните агенции, позовавайки се на летищните управи и властите.

Лондонските летища "Хийтроу", "Станстед" и "Лутън", както и тези в Дъблин, Глазгоу, Единбург и Кардиф, обявиха големи закъснения, посочва Франс прес.

Вътрешни и международни полети бяха анулирани на "Хийтроу" - летището с най-голям пътнически поток в Европа и с най-голям международен пътнически трафик в света.

"Възникна проблем при преминаването на системата от нощен към дневен режим на работа. Инженерите ни работят за решаването му възможно най-бързо", обясниха от британската служба за управление на въздушното движение.

Технически проблеми с въздушния контрол в Южна Англия доведоха до закъснения на някои полети от Великобритания и континента тази сутрин, казаха и от летището в Дъблин.

Говорител на летище "Станстед" съобщи, че всички заминаващи полети имат между половин и два часа закъснение.

Една пета от заминаващите полети на летище "Гетуик" имат закъснение и пътниците са предупредени, че може да се наложи да чакат с часове, преди да отпътуват, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?