Сривът на китайските фондови пазари се пренесе в Европа и САЩ

Акциите на Уолстрийт и в Европа поевтиняха в първия работен ден за новата година

Сривът на китайските фондови пазари се пренесе в Европа и САЩ

Акциите на Уолстрийт поевтиняха рязко в началото на първата търговска сесия за 2016 година, следвайки борсовата тенденция в Китай и Европа, предаде Асошиейтед прес.
Промишленият индекс дау Джоунс потъна с 384 пункта или 2,2 на сто до 17 044 пункта към 10:09 ч. местно време (17:09 ч. бълг. Време).

По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се понижи с 41 пункта или 2 на сто до 2002 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак спадна с цели 133 пункта или 2,7 на сто до 4874 пункта.

Някои от останалите пазари по света отчетоха още по-силни загуби. Основният индекс в Китай се срина с близо 7 на сто, което накара регулаторът да спре търговията, а в Европа пониженията бяха между 2 и 3 процента.

Котировките бяха тласнати надолу от слаби данни за китайската промишленост и ескалацията на напрежението в Близкия изток, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Опасенията за предлагането на петрола, предизвикани от изостреното напрежение между Саудитска Арабия и Иран, надделяха над безпокойството за търсенето на суровината заради забавянето на китайската икономика и цените на черното злато се повишиха при откриването на днешната официална сесия в Ню Йорк, информира Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 46 цента до 37.50 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

Преди това европейските фондови индекси се понижиха след като сривът на китайските акции поднови опасенията, че икономическият спад в страната ще възпрепятства възстановяването на световната икономика.

Франкфуртската фондова борса отчете спад от над 4 на сто в средата на търговията в понеделник, която е първата за 2016 година.

Към 13:18 ч. местно време (14:18 ч. бълг. време) водещият индекс във Франкфурт Dax потъна

с 4.48 на сто до 10 262.39 пункта.

Франкфурският пазар вече изгуби 2.39 на сто при откриването на сесията.

Парижката борса също задълбочи загубите си в понеделник следобед, отчитайки в даден момент понижение от над 3 процента.

Основният индекс в Париж CAC 40 спадна с 2.91 на сто до 4502.24 пункта към 13:20 ч. местно време (14:20 ч. бълг. време) при обем на търговията 1.5 милиарда евро.

Както и на останалите пазари, причината бе лош икономически показател в Китай, който подхрани опасенията за световния растеж.

Лондонският FTSE 100 се понижи с 2.2 на сто.

През първия бизнес ден за годината китайските регулатори спряха търговията на основните борси - в Шанхай и Шънчжън, след като водещите им индекси се сринаха със 7 процента.
Публикувани данни показаха, че активността в китайския промишлен сектор е спаднала през декември за 10-и пореден месец.

Споделяне

Още от Бизнес