Срокът за оферти за концесията на летище "София" удължен отново

Кандидатите могат да внасят предложения до 15 декември, над 1000 са въпросите им

Срокът за оферти за концесията на летище "София" удължен отново

Срокът за подаване на оферти за концесията на летище "София" е удължен за втори път. Това е станало в последния работен ден преди първия тур на президентските избори – 4 ноември, става ясно от публикуваните документи.

Срокът е удължен до 17 часа на 14 декември по две молби на кандидати, каза министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на въпрос на Mediapool. Това е второ отлагане на срока за подаване на оферти. Първоначалният беше 20 октомври, но бе удължен до 18 ноември отново по искане на инвеститори.

Интересът към концесията е голям. Над 1000 са зададените въпроси по нея от кандидати за концесията, влизанията на сайта на министерството са хиляди, каза Московски.

Със сигурност процедурата няма да приключи до края на 2016 г. "Никога не сме очаквали концесионната процедура да приключи до края на годината", каза Московски.

Така очакваните най-малко 550 млн. лв. еднократна вноска от концесията на летището, които трябваше да се използват за погасяването на дълговете на държавните железници и за купуването на нов състав на влакове няма да влязат в бюджета през тази година. Според Московски няма проблем с това, защото те ще бъдат заложени в приходната част на бюджета за 2017 г. Той не уточни дали Европейската комисия е дала зелена светлина парите от летищната концесия да отидат за БДЖ.

Кабинетът реши да пусне на концесия летище "София" с очаквани приходи от 1.2 млрд. лв. за целия 35-годишен срок на 17 май 2016. Първоначалните планове бяха процедурата да приключи до края на годината.

Решението на правителството обаче беше обжалвано от подразделение на арабската компания, която беше ангажирана с изграждането на новата писта на летището, заради спорове относно плащания. Върховният административен съд обаче отхвърли жалбата им като неоснователна.

Интерес към концесията на летище "София" до момента бяха заявили оператори от летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".

В седмицата преди изборите стана ясно, че руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital), турският холдинг "Лимак" (Limak Holding) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich) имат намерение заедно да подадат оферта за летище "София".

Обикновено при повторно удължаване на сроковете за подаване на оферти, това означава, че някой от фаворитите не е успял да подготви предложението си, коментират участници в подобни процедури.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес