Срокът за смяна на софтуера на търговците се удължава до 30 септември

Премиерът е заръчал да се работи за електронни фискални бележки

Срокът за смяна на софтуера на търговците се удължава до 30 септември
Крайният срок за прилагане на промените в наредбата за касовите апарати ще бъде удължен до 30 септември вместо досегашната дата 31 март. Това обаче ще се отнася само за търговците, които използват системи за управление на продажбите. Тези, които ползват само касови апарати, ще трябва да ги подменят до 31 март.
 
Това се разбра от думите на финансовия Владислав Горанов след среща между него, премиера Бойко Борисов и представители на бизнеса. Горанов анонсира, че ще има такова отлагане миналата седмица, а днес го повтори и подчерта, че това ще е последната отсрочка.
 
"Сроковете за прилагане на наредбата ще бъдат променени за част от търговците. За тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът ще се измести за 30 септември. Това са 7 месеца, за които съвместно с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, които срещат проблеми за бизнеса", каза той.
 
Според него до отлагането на наредбата се е стигнало, защото се е появило напрежение между НАП и бизнеса. Той подчерта, че промените в наредбата няма да бъдат върнати.
 
"Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори на всички въпроси, които притесняват бизнеса. Със сигурност бизнесът трябва да приеме тезата, че трябва да е коректен и ще прилага новата логика на наредбата. Не трябва да се остава с впечатления, че наредбата ще се върне назад до там, където беше изменена през лятото на 2018 ", каза финансовият министър.
 
В понеделник Горанов подчерта, че наредбата има за цел да бъдат прекратени практиките с криене на оборота.
 
"Голяма част от оборотите се крият, нищо че имаме малка данъчна тежест и това е философията на изменението на наредбата“, каза той.

Срещата при премиера беше по настояване на браншовите организации на Българската стопанска камара (БСК), които бяха представени от председателя на камарата Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов.
 
Според БСК част от текстовете противоречат на българското и на европейското законодателство. Оттам обявиха, че са готови да атакуват наредбата пред Върховния административен съд, Европейската комисия и Комисията за защита на конкуренцията.

"Получихме уверение, че регламентите, които ни притесняват в Наредбата за регистрация на касовите апарати към НАП, ще бъдат преразгледани", каза след срещата Радосвет Радев. Той подчерта, че отсрочката от 7 месеца не трябва да "изтече като вода в пясъка, а да се направи необходимото и двете страни".

От БСК казаха още, че премиерът Борисов е предложил, паралелно на разговорите по промяна на наредбата, да стартира работа между МФ, НАП и БСК за въвеждане на модерна, съвременна система за електронни фискални бележки, като алтернатива на касовите апарати. Неотдавна НАП също твърдо заяви, че сегашната смяна на касовите апарати за последен път е задължителна, като оттук нататък ще се върви към въвеждане на модерни технологии за отчитане на продажбите.

 
Министър-председателят е предложил също периодично (през 10-15 дни) да се провеждат срещи с негово участие, на които да се отчита напредъкът по промените в наредбата, като се търсят решения на спорните (между МФ/НАП и бизнеса) въпроси.

Споделяне

Още от Бизнес