Сроковете по делата няма да текат по време на празници и съдебната ваканция

Сроковете по делата няма да текат по време на празници и съдебната ваканция

Сроковете по делата няма да текат за страните по време на съдебната ваканция и на официални празници. Този промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) прие правната комисия в парламента. На второ четене депутатите обсъждат няколко законопроекта за изменения в кодекса - на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и "Воля", свързани предимно с изпълнителното производство, съобщи "Правен свят".

Мораториумът върху сроковете беше една от малкото разпоредби, които бяха приети на продължилото седем часа заседание на комисията. Мораториумът върху сроковете важи само за страните, а не и за съда.

Христиан Митев ("Обединени патриоти") заяви, че целта е да се гарантира в максимална степен правото на защита и подчерта, че подобни разрешения има в немалко страни от ЕС.

Съдия Валентин Бойкинов от Софийския градски съд изрази някои принципни резерви към промяната. Според него тя може да доведе до нарушаване на правото за разглеждане на делата в разумен срок.

"Спирането ще важи за всички срокове, например за размяната на книжата и така страна, която е получила препис от исковата молба в началото на съдебната ваканция, ще получи бонус от два месеца и половина, за да изготви отговора си, т.е. тя ще е в по-благоприятно положение", каза той.

Християн Митев го попита каква адекватна защита би получил, ако получи исковата молба, а адвокатът му е заминал на почивка. Членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова подкрепи промяната.

"Целта е всички български граждани да си починат от съда. Не може всички да са ангажирани и да стоят да чакат да им дойде съобщението", каза тя.

По нейно настояване беше записано, че мораториумът няма да важи за делата, които продължават и през съдебната ваканция – за издръжка, за обезпечаване на искове и доказателства, за защита от домашно насилие, бързи производства и несъстоятелност.

Другата голяма промяна в ГПК е свързана с призоваването и възможността уведомленията по делото да бъдат залепвани на входната врата, ако ответникът не може да бъде намерен на адреса. Невъзможността ответникът да бъде намерен на посочения по делото адрес се констатира с най-малко три посещения на адреса, с интервал от поне една седмица между всяко от тях, като най-малко едно от посещенията е в неприсъствен ден. Това правило няма да се прилага, когато са събрани данни, че ответникът не живее на адреса.

Споделяне

Още от България