Сроковете в закона за досиетата ще бъдат нарушени

Не очаквам срока за формиране на комисията, която ще отваря архивите на бившата Държавна сигурност (ДС), да бъде спазен, съобщи в петък председателят на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ).

Според него този срок е “дисциплиниращ” и ако той не бъде изпълнен, “това няма да отмени” самия закон. Свинаров обясни в предаването “Пресклуб” на БНТ, че причината парламентът да наруши собствените си разпоредби се крие в “процедурата”.

“Аз не очаквам срокът да бъде спазен, защото процедурата не го позволява. В края на краищата някои спечелиха, някои загубихме от продължителните празници по Коледа и Нова година”, каза Свинаров без уточни кой печели от забавянето и защо след като е ясно, че след няма да бъде спазен, е определен именно такъв срок.

По думите му обществото трябва да очаква “в ранна пролет законът да заработи”. “Който си мисли обратното – греши”, добави още той.

Законът за разсекретяване на архивите на бившата ДС и разузнавателните служби към Министерството на отбраната бе приет на 6 декември от Народното събрание. Две седмици по-късно президентът Георги Първанов подписа закона.

В преходните и заключителните разпоредби е разписано, че 9-членната комисия, която ще решава за архивите, трябва да бъде сформирана в едномесечен срок след обнародването на закона.

Думите на Свинаров обаче дават ясен знак, че сформирането на комисията ще закъснее поне с два месеца. Причината за това най-вероятно се крие в спора в тройната коалиция около избора на неин председател.

Последните поправки в закона дадоха право на шефът на комисията да контролира еднолично отделен от общия архив масив документи, съдържащ досиетата на настоящи служители в разузнавателни служби, които са работили и за ДС.

Членовете на комисията ще бъдат избирани само от НС на пропорционален принципа между парламентарните групи, като нито една от тях няма да има право на мнозинство в комисията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?