СРС-та на чужда служба свързвали Людмил Стойков с аферата “САПАРД”

СРС-та на чужда служба свързвали Людмил Стойков с аферата “САПАРД”

Освободеният от съда бизнесмен Людмил Стойков е бил засечен от чужда служба със специални разузнавателни средства (СРС), които го свързват с останалите участници в схемата, по която бяха източени 7.5 милиона евро от програма САПАРД, съобщи БНР в петък.

Стойков бе освободен от Софийския апелативен съд след двуседмичен арест, тъй като магистратите не намериха доказателства за вината му. Без мярка за неотклонение се размина и Иван Иванов, в чиято птицекланица бяха открити някои от машините, чийто внос с фалшифицирани документи са обект на разследваното престъпление.  

По аферата “САПАРД” освен седем българи бяха уличени и двама германски и двама швейцарски граждани, които са в задържани в страните си.

Разследващите възнамерявали на този етап да не представят разпечатките от разговорите, за да не бъде подпомогната защитата на Людмил Стойков. Материалите щели да  бъдат приложени при внасянето на обвинителния акт срещу групата. 

След като бе пуснат от ареста преди две седмици, Стойков каза, че ще води собствено разследване как името му било замесено в аферата с месопреработвателните машини. Бизнесменът, който е собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис”, притежава модната компания “Ивет фешън” и е цесионер на дълга на БДЖ към НЕК, бе сред най-активните поддръжници в кампанията за преизбирането на президента Георги Първанов. Той твърди, че чрез оглавяваното от него сдружение “Съюз за Перник” е оказвал само “морална” подкрепа на Първанов.

Западните служби настояват българската прокуратура да ускори възлагането на съдебна поръчка, която да установи връзката на Людмил Стойков и Марио Николов, също обвиняем по аферата негов съдружник, с банкови сметки на офшорна фирма, чрез които е станало източването на средствата.

По информация на Mediapool до момента са изпратени съдебни поръчки до Белгия, Ирландия и Кипър, като предстои такива да бъдат поискани и от Германия и Швейцария. Все още няма конкретен заподозрян от Държавния фонд “Земеделие”, който да е свързан с аферата. Веднага след нейното оповестяване от прокуратурата съобщиха, че е невъзможно схемата да действа без подписа на някои от висшите държавни чиновници.  

От чужбина имали намерение уличените българи да бъдат задържани по силата на европейската заповед за арест и те да бъдат съдени в Германия.

Другата седмица в София ще пристигнат представители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), които да се запознаят с хода на разследването у нас. Сигналите за злоупотребите по САПАРД бяха подадени на българските власти именно от ОЛАФ.

В понеделник министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира, чe МВР и прокуратурата са си свършили перфектно работата по случая.

Срещу седемте българи, уличени за участие в аферата, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на пари и документна измама. Четирима от тях бяха задържани преди месец, от тях в ареста остана само Марио Николов, а съпругата му бе пусната срещу 5 000 лв гаранция. За другите двама, сред които и Стойков, съдът прецени, че няма обосновани доказателства за участието им в престъпната схема. Те обаче остават обвиняеми.

Шестте замесени в измамата фирми са "Еврофриго", "Птицекланица Чубра", "Палмигра", "Родопа Голд", "Родопа Мийт" и "Родопа консерв". Консултант по проектите е "Палмигруп", която е собственик на последните три.

Основното име е на Марио Николов, който е собственик или има участие в повечето от фирмите. Индиректно в собствеността на пет от посочените дружества участва и Людмил Стойков, чиито подпис обаче никъде не фигурирал в документите за кандидатстване по САПАРД.

Директна собственост на Стойков чрез друга негова фирма – “Лагимекс” - има само в “Еврофриго”, където управител е съпругата на Марио Николов – Мариана.

Иван Иванов е управител на “Чубра” и собственик на “Палмигра”.

Споделяне

Още по темата

Още от България